Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυριάκο, το 2019 δεν έγινε 1974

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας χθες έδειξε ότι αφενός κατάλαβε την αποτυχία του σχεδίου του αντιπάλου και αφετέρου ότι ξεκίνησε την εφαρμογή του δικού του πολιτικού σχεδίου

Το 1974 δεν ήρθε ποτέ. Η προσπάθεια της ηγεσίας της Ν.Δ. να φέρει τη “νέα μεταπολίτευση” (δηλαδή το νέο 1974) δεν επετεύχθη. Τον στόχο τον ομολόγησαν χθες το πρωί (στον ΣΚΑΪ). “Δεν θα ήθελα να αποκλείσουμε στην εξέλιξη της βραδιάς το ποσοστό της Ν.Δ. να είναι πάνω από το 42% έσπευδε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Μεγαλεπήβολα σχέδια... Στην άμμο...

Ο μεγάλος και στρατηγικός εκλογικός στόχος της Ν.Δ. ήταν να επαναλάβει το πολιτικό σκηνικό του 1974, όταν η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή είχε 54,4% και το δεύτερο κόμμα ήταν η Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις του Γ. Μαύρου με 20,4%, η οποία δεν έφτασε καν στις εκλογές του 1977. Αν το μεταφέραμε στο σήμερα, για να επιτύχει τη “νέα μεταπολίτευση” η ηγεσία Μητσοτάκη έπρεπε να έχει

* Η Ν.Δ. ποσοστό άνω του 42% (όπως πίστευε ο Τ. Θεοδωρικάκος).

* Ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (δηλαδή κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών).

* Το ΠΑΣΟΚ διψήφιο ποσοστό.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα έφερνε αλλαγή συσχετισμών όχι μόνο ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά (δηλαδή στη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση), αλλά και στο εσωτερικό της προοδευτικής παράταξης, καθώς η ισορροπία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ θα ήταν 2 προς 1 (ενώ τώρα είναι 4 προς 1) και επομένως θα ξεκινούσε και η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να πληγεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας καθώς στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι το πρόσωπό του είναι το συνεκτικό στοιχείο της αντιπάλου παρατάξεως. Στη Ν.Δ. δεν φοβούνται ούτε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Προοδευτική Συμμαχία, και φυσικά κανένα ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο συγκεκριμένος κομματικός χώρος. Τον Αλ. Τσίπρα νιώθουν ως αντίπαλον δέος -και, μεταξύ μας, αυτό δεν είναι και τόσο καλό για την Αριστερά, που δίνει την μάχη των ιδεών.

Όλο αυτό το σχέδιο (που μας το είπε με τα δικά του λόγια ο εφοπλιστής, καναλάρχης, μιντιάρχης, ομαδάρχης και πολλά άλλα Μαρινάκης) απλώς απέτυχε. Οι αντοχές της αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης αποδείχθηκαν ισχυρές.

Στην πολιτική -και όχι μόνο- ισχύει η φράση πως ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ισχυρό. Και ο Αλ. Τσίπρας χθες έδειξε ότι αφενός κατάλαβε την αποτυχία του σχεδίου του αντιπάλου και αφετέρου ότι ξεκίνησε την εφαρμογή του δικού του πολιτικού σχεδίου.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις