Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μια παρένθεση που δεν θα κλείσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια παρένθεση που δεν θα κλείσει

Του Νίκου Σβέρκου

«[Δ]εν έχω παρά να σας θυμίσω αυτά που λέει ο σπουδαίος Γάλλος πολιτειολόγος Μεϊνό στο ‘Πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα’ (Έκδοση Μπάυρον): ‘Η Δεξιά και το Κέντρο στην Ελλάδα είναι δυο μορφές συντηρητισμού, πατροπαράδοτης και φιλελεύθερης’. Κι όταν ο είρων Μεϊνό λέει πατροπαράδοτης, εννοεί κοτζαμπάσικης και κλεπτικής, πάππου προς πάππον. Όταν λέει φιλελεύθερης, εννοεί ευρωπαϊκού τύπου».

Το απόσπασμα αυτό βρίσκεται στο υπέροχα αιρετικό βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας σε ολόκληρο το βιβλίο του εμφανιζόταν να πνέει μένεα κατά των κοτζαμπάσηδων θεωρώντας πως η αντίληψή τους για τη διοίκηση, τη διακυβέρνηση και την επιβίωσή τους σε όλες τις πολιτικές περιστάσεις, εμπότισε την ελληνική ιστορία και ευθύνεται για τη διαχρονική κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους.

Οι κρίσεις διαφόρων ειδών που έπληξαν τη χώρα μας κάθε άλλο παρά εξαφάνισαν την ομάδα των κοτζαμπάσηδων. Η δε έσχατη οικονομική κρίση ανέδειξε με ακόμα πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη μανία των σύγχρονων κοτζαμπάσηδων για εξουσία. Μέχρι το τέλος του 2014, οπότε η (κατά Μεϊνό) Δεξιά και το Κέντρο είχαν την εξουσία, τα συμφέροντα γύρω τους συνέχισαν να αποθησαυρίζουν εις βάρος των φτωχότερων στρωμάτων, μετέφεραν κεφάλαια και περιουσίες στο εξωτερικό και ανερυθρίαστα κατηγορούσαν για την κρίση τα θύματά της.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας η εξουσία των κοτζαμπάσηδων του 21ου αιώνα αμφισβητήθηκε και απειλήθηκε αρκετές φορές. Η πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα ανακόπηκε, οι πελατειακές σχέσεις μειώθηκαν, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διανεμήθηκε δίκαια και ολόκληρη. Επιχειρούν, δε, να επανέλθουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας τη διαπλοκή. Και εσχάτως της υπόσχονται αποκατάσταση της πρόσβασης στους πόρους που συγκέντρωσε ο ελληνικός λαός με θυσίες, διά της παραχώρησης του ασφαλιστικού σε ιδιώτες, διά της χορήγησης των δισεκατομμυρίων του «μαξιλαριού» στις τράπεζες.

Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει οι διψασμένοι για εξουσία κοτζαμπάσηδες είναι πως η κυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας έχει αφήσει ισχυρή σπορά πίσω της. Ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του κράτους, η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, η επανασύσταση της Υγείας και της Παιδείας έχουν ήδη αποδυναμώσει το αίσθημα αδυναμίας των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων μπροστά στο «άγνωστο».

Με άλλα λόγια η «αριστερή παρένθεση» δεν πρόκειται πια να κλείσει. Και γι’ αυτό θα φροντίσει η ίδια η Αριστερά, που κρατά δεσμούς ισχυρούς με την κοινωνία και τους «πολλούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL