Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας

Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πήρε στα χέρια του το μέλλον γυρίζοντας την πλάτη στον φόβο, στο παλιό πολιτικό σύστημα και στην προπαγάνδα του καταγράφοντας ένα από τα πιο ιστορικά πολιτικά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Σε λίγες ώρες θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε μια απόφαση που θα σφραγίσει το πώς θα ζήσουμε, το ποια θα είναι η Ελλάδα στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

Να μην ξεχάσουμε

Ένα κλισέ των εκλογικών αναμετρήσεων, ιδίως στα χρόνια της κρίσης, ήταν η ιστορικότητα της κάλπης. Είναι αλήθεια ότι ήταν πολλά τα ιστορικά γεγονότα που συμπυκνώθηκαν στη σύντομη δεκαετία της κρίσης και των Μνημονίων. Γεγονότα που είχαν πάντα δύο πρωταγωνιστές, από τη μία τις κυβερνήσεις των Μνημονίων, τις τράπεζες, την τρόικα, τα μίντια και από την άλλη την κοινωνική πλειοψηφία, τον λαό, τους νέους και τις νέες, την Αριστερά.

Από το 2015 οι αγώνες και τα συμφέροντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συχνά ταυτίστηκαν με αυτά της κοινωνίας, δίνοντας κοινές μάχες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μέρες των εκβιασμών, των απειλών, των πιέσεων ποια απάντηση έδωσε ο λαός στον δρόμο αλλά και στην κάλπη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απάντηση που δόθηκε σε εκέινους που απεργάζονταν την αριστερή παρένθεση; Αξιοπρέπεια, αγώνας και ενότητα.

Τέσσερα χρόνια μετά, χωρίς Μνημόνια και με την κοινωνία όρθια

Μια τετραετία γεμάτη συγκρούσεις, συμβιβασμούς, νίκες, ελπίδα και απογοήτευση. Μια τετραετία που, πράγματι, πολλοί δεν είδαν τις αλλαγές που προσδοκούσαν στην καθημερινότητά τους και τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή όμως, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού την περίοδο 2010-2014 πάτησαν ξανά στα πόδια τους, σταμάτησαν να περιμένουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια ή ένα φάρμακο στα κοινωνικά ιατρεία.

Στο τέλος της ημέρας, η χώρα βρίσκεται έξω από τα Μνημόνια και με την κοινωνία όρθια. Με την ανεργία 10 μονάδες μειωμένη, τον κατώτατο μισθό αυξημένο. Με τα δημόσια νοσοκομεία ξανά στα πόδια τους, με την Υγεία να παρέχεται ξανά δωρεάν σε όλους, τα σχολεία να λειτουργούν. Με νέες θέσεις εργασίας, με αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Με τη ρύθμιση για τους οφειλέτες, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ανάπτυξη για την κοινωνία και την οικονομία

Με την οικονομία να βαδίζει σε ρυθμούς ανάπτυξης, τα επιτόκια δανεισμού πιο χαμηλά από ποτέ, τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αυξάνονται σε ένα πλαίσιο νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Με μια σειρά θετικών κοινωνικών μέτρων, όπως οι μειώσεις στον ΦΠΑ και το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους. Με 37 δισ. απόθεμα για να μη χρειαστούν ξανά περικοπές στις δαπάνες, απολύσεις στο Δημόσιο και πετσόκομμα του κοινωνικού κράτους. Με ένα ασφαλιστικό σύστημα σταθεροποιημένο και ένα δημόσιο ταμείο που, από τα όρια της κατάρρευσης, είναι πια πλεονασματικό και οι συντάξεις διασφαλισμένες.

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια

Με την Ελλάδα να παίζει κομβικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, πρωταγωνίστρια σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα, τη συνανάπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή. Έχοντας κλείσει μια πληγή δεκαετιών με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με τομές για την ισότητα για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και καταγωγής.

Οδηγός για την επόμενη ημέρα

Όσα έγιναν σε συνθήκες επιτροπείας ή στα πρώτα βήματα έξω από τα Μνημόνια είναι οδηγός για την επόμενη ημέρα. Η πορεία στον ίδιο δρόμο ανοίγει ακόμα πιο θετικές προοπτικές για την κοινωνία και την οικονομία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι κοστολογημένο, συγκεκριμένο και στοχευμένο. Με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους, το ισχυρό κοινωνικό κράτος, την ελάφρυνση και την αποφασιστική στήριξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, την περαιτέρω αύξηση των μισθών, τη στήριξη των εργαζομένων και των νέων.

Δύο προγράμματα, δύο κόσμοι

Την Κυριακή το διακύβευμα της κάλπης είναι σαφές. Θα συνεχιστεί η πορεία προς τα μπροστά στην νέα εποχή που χαράχτηκε μετά το τέλος των Μνημονίων; Ή θα επιστρέψουν στην εξουσία οι ίδιες ακριβώς πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στο σκοτάδι των Μνημονίων;

Θα ξαναμπεί η χώρα στον μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και του συντηρητισμού; Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να κρύφτηκε από την προγραμματική αντιπαράθεση, όμως οι πτυχές του σχεδίου του αποκαλύφθηκαν. Στην κάλπη της Κυριακής η ψήφος στη Ν.Δ. ή η αποχή είναι ψήφος για νέο Μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής, Είναι ψήφος για να πάει το απόθεμα στους τραπεζίτες. Ψήφος για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Ψήφος στη Ν.Δ., ψήφος για επιστροφή στα Μνημόνια

Είναι ψήφος για ιδιωτικοποίηση των δομών της δημόσιας Υγείας με "δώρο" στους κλινικάρχες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι ψήφος για ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατάργηση του ασύλου, καταστολή της δημοκρατίας, σκληρά μέτρα και περικοπές ως προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση περί φοροελαφρύνσεων. Για την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, αφού αποτελούν "εμπόδια" στην επιχειρηματικότητα.

Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δίνει την κυβέρνηση σε εκείνους που δίχασαν με ψέματα, ανακρίβειες και εθνικιστικές κορώνες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Που πότισαν ακροδεξιό δηλητήριο τους μαθητές και έκαναν τα στραβά μάτια σε φασιστικές συμμορίες. Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αφήσαμε πίσω το 2015.

Ιστορικές; Ίσως. Κομβικές; Σίγουρα

Ισχύει λοιπόν το κλισέ των ιστορικών εκλογών στις 7 Ιουλίου; Θα το δείξει η ίδια η Ιστορία. Το σίγουρο είναι πως ό,τι βγάλουν οι κάλπες το απόγευμα της Κυριακής θα είναι πυξίδα για την επόμενη ημέρα, την επόμενη τετραετία, τις ζωές μας, τις επόμενες γενιές. Μπορεί ο λαός να πρωταγωνιστήσει σε ακόμη μία τεράστια ανατροπή; Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή. Καλό... βόλι - με σκέψη, ευθύνη, προοπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL