Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Αγαπητή Φώφη, γιατί τέτοιο μίσος για την απλή αναλογική;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγαπητή Φώφη, γιατί τέτοιο μίσος για την απλή αναλογική;

Του Πάνου Τριγάζη*

Αναρωτιέμαι, τι άλλο θα ακούσουμε από τη Φώφη Γεννηματά και άλλους «αστέρες» του πρώην ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έφτασε στο σημείο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ζητεί τα εύσημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το γεγονός ότι καταψήφισε τον νόμο για την απλή αναλογική, διευκολύνοντας έτσι τη Ν.Δ. να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές. Διότι αν τον νόμο είχε ψηφίσει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους, ώστε να ισχύσει για τούτες τις εκλογές και όχι τις επόμενες. Υπενθυμίζω ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως και η Ν.Δ., είχε καταψηφίσει και το δικαίωμα ψήφου των ελληνόπουλων από τα 17 έτη. Κατά τα άλλα, ισχυρίζεται ότι είναι πυλώνας της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα!

Γιατί, όμως, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού διατείνεται ότι κεντρικός τους στόχος είναι η εθνική συνεννόηση; Όσο για τον μύθο ότι η απλή αναλογική δεν δίνει σταθερές κυβερνήσεις, έχει καταρριφθεί προ πολλού σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα καζαντίσαμε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., μετά το 1974. Μήπως η Φώφη έχει τόσο πολύ πιστέψει ότι επίκειται «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιτρέψει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εκτοξευτεί στα προ του 2012 μεγάλα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ;

Φοβούμαι ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές, που δεν μπόρεσε να απορροφήσει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο, αντιθέτως, λεηλατήθηκε καταλυτικά από τη Ν.Δ. Την ίδια ώρα, η άλλη συνιστώσα, η ΔΗΜ.ΑΡ., που αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με κατηγορίες για αυταρχισμό της Φώφης, έκανε τη σωστή επιλογή, συμμαχώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει, μιας προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την οποία αρνείται το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και όχι στο σύνολό του, αφού το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου την υποστηρίζει.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν και τα όσα λέγονται από υποψήφιους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την απλή αναλογική στους δήμους και περιφέρειες της χώρας, της οποίας την αποτυχία έχουν προδικάσει. Με άλλα λόγια, δεν εμπιστεύονται ούτε την ικανότητα συνεννόησης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ υποτίθεται ότι την επιδιώκουν στο εθνικό επίπεδο. Άραγε, επιθυμούν την επαναφορά του προηγούμενου εκλογικού νόμου για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων;

Υπενθυμίζω ότι με εκείνον τον νόμο, ο νικητής δήμαρχος και περιφερειάρχης εξασφάλιζε αυτομάτως τα τρία πέμπτα των μελών των αντίστοιχων συμβουλίων. Όμως, για να αντιληφθούμε πόσο αντιδημοκρατικός ήταν, επισημαίνω μόνο ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, που μπήκε στον δεύτερο γύρο με μόλις 14%, θα είχε το 60% των μελών του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μόνο και μόνο επειδή υπερίσχυσε του επίσημου υποψήφιου της Ν.Δ., που κι αυτός έλαβε το 20% στον πρώτο γύρο.

Θα αντιτείνει κάποιος ότι τα πολλά ψηφοδέλτια ευνοήθηκαν από την απλή αναλογική, αλλά δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο να εκλέγεται κάποιος δήμαρχος με ποσοστό γύρω στο 20% και να έχει το 60% των δημοτικών συμβούλων.

Για παράδειγμα, το 2014, στον Δήμο Βύρωνα συμμετείχαν στις εκλογές επτά συνδυασμοί, δύο από τον χώρο της Ν.Δ., δύο του ΠΑΣΟΚ, τρεις από την ευρύτερη Αριστερά, χωρίς να υπάρχει απλή αναλογική, ενώ στις πρόσφατες εκλογές, συμμετείχαν οκτώ συνδυασμοί, που όλοι εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν συνολικά 31 στους 41 δημοτικούς συμβούλους. Όμως, ο δήμαρχος, που είναι ξανά ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Κατωπόδης, δεν φοβάται την «ακυβερνησία» αφού, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες για την διοίκηση του δήμου.

Ποιος φοβάται, λοιπό, την δημοκρατία και την καλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα των θεσμών της;

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL