Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Με ΝΔ 12ωρο και να είστε και ευχαριστημένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ΝΔ 12ωρο και να είστε και ευχαριστημένοι

Λοιπόν. Εργασιακά. Η Ν.Δ. έχει κρυφτεί πίσω από τη δέσμευση ότι «θα τηρείται στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία».

Σύμφωνοι. Δεν λένε όμως τι αλλαγές σκοπεύουν να κάνουν στην εργασιακή νομοθεσία. Αυτό για κάποιο λόγο θεωρείται επουσιώδες.

Όπως και με το συνταξιοδοτικό. Ψηφίστε μας και θα τα δούμε μετά με την ησυχία μας.

Ας δούμε λίγο τι έχουν βάλει κατά καιρούς στο τραπέζι.

Είπε ο Μητσοτάκης στις 8.5.2018 μιλώντας στο Digital Economic Forum: «Το κλασικό δυτικό ωάριο 9 με 5 είναι ξεπερασμένο».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ν.Δ. είναι θετική σε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στον εργοδότη να απασχολεί τους εργαζόμενους περισσότερο από οκτάωρο, χωρίς να τους πληρώνει υπερωρίες.

Θέσεις επ' αυτού έχει διατυπώσει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης έχει χαιρετίσει για την τόλμη και τον ριζοσπαστισμό του. Τι προτείνει το ΚΕΦΙΜ: να υπάρχει μέσο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας 40 ωρών για περίοδο 4 μηνών. Και ο εργοδότης να μπορεί να σε κρατήσει στην δουλειά μέχρι 13 ώρες χωρίς να σε πληρώνει υπερωρίες.

(«...με εξασφάλιση ημερήσιας ανάπαυσης τουλάχιστον 11 ωρών...»)

Και οι υπερωρίες να είναι φτηνές και κλιμακωτές. Που σημαίνει να δουλεύεις 60 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή για ενάμιση εργαζόμενο, αλλά να πληρώνεσαι ελάχιστα παραπάνω από έναν.

Το περίεργο είναι που ισχυρίζονται ότι έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο που λέει ο Μητσοτάκης: «Είναι ξεπερασμένο το να παίρνεις σύνταξη από τη δουλειά από την οποία ξεκίνησες». Αυτό σημαίνει να γίνουν πιο εύκολες οι απολύσεις.

«...Το ζήτημα της λύσης της σύμβασης εργασίας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού εργατικού δικαίου…» λέει το ΚΕΦΙΜ.

«...Η ακαμψία των ρυθμίσεων, το μεγάλο κόστος και οι αυστηροί νομοθετικοί περιορισμοί της δυνατότητας του εργοδότη [να απολύει] περιορίζουν την παραγωγική δυναμική και αποθαρρύνουν τις νέες προσλήψεις δημιουργώντας ανεργία…»

Αυτό το παλεύουν από παλιά οι εργοδότες. Να απολύουν χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποζημιώσεις, γιατί αυτό κρατάει τα μεροκάματα χαμηλά.

Και έτσι να μπορείς να δουλεύεις το δωδεκάωρο που λέγαμε προηγουμένως χωρίς πολλά - πολλά.

Τρίτο που θέτει ο Κ. Μητσοτάκης: «...Η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης...».

Ποιος είναι ο νέος τύπος συμβάσεων απασχόλησης; Είναι, σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, «η καθιέρωση μιας ενιαίας σύμβασης εργασίας, η οποία θα μειώσει την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η συνύπαρξη των συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου...».

Με απλά λόγια: σταματά κάθε προστασία της εργασίας. Ο εργοδότης σου θα σε προσλαμβάνει το πρωί, θα σε απολύει το βράδυ και την άλλη μέρα θα σε ξαναπροσλαμβάνει. Αν θέλει φυσικά.

Αυτό γίνεται και με το κόλπο των ενοικιαζόμενων - ας το κρατήσουμε και αυτό.

Τέταρτον: το πασίγνωστο πλέον επταήμερο. Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μίλησε για «επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων με σύμφωνη γνώμη εργοδοσίας και εργαζομένων».

Αυτό δεν βγάζει νόημα. Ένας κινηματογράφος λειτουργεί 7 ημέρες τη βδομάδα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Όπως και ένα ξενοδοχείο. Και πάρα πολλές βιομηχανίες.

Ακριβώς επειδή κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούν ούτως ή άλλως 7 ημέρες, ψάχνουν τρόπους να απασχολούν 7 ημέρες και τους εργαζόμενους. Ώστε να μην χρειάζεται να προσλάβουν περισσότερους.

Αυτό εννοούσε ο Μητσοτάκης. Κι αυτό, βεβαίως, κατάλαβε και ο ξενοδόχος στην Κω.

Και αυτό κατάλαβε και η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα επίσης.

Υπάρχουν και άλλα εργασιακά στην ατζέντα της ΝΔ. Όπως η μονομερής μεταβολή των όρων της εργασίας. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Και διάφορα που σχετίζονται με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία. Δεν υπάρχει όριο.

Μην ανησυχείτε. Έτσι και κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές θα τα δείτε όλα.

Όποιος θέλει να πάρει ιδέες από τώρα, είναι όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΕΦΙΜ.

Θα ρωτήσει βέβαια κάποιος: και γιατί είναι ανάγκη να υλοποιήσει ο Μητσοτάκης ό,τι λέει το ΚΕΦΙΜ; Το ΚΕΦΙΜ είναι ένα think tank, δεν δεσμεύει τη Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς και όχι. Απλώς, όλα αυτά που λέει το ΚΕΦΙΜ. ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. τα έχουν χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά θετικά μέτρα για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Γιατί να μην τα υλοποιήσουν;

Ενδεχομένως να τα πιστεύουν κιόλας. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

Οπότε, μην έχετε την αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης θα υλοποιήσει μόνο τα μισά από κάποιου είδους συμπόνια προς τους εργαζόμενους. Ειδικά μετά τις εκλογές, που δεν θα τους έχει και ανάγκη...

Πέντε μέρες έμειναν. Ξυπνήστε.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL