Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Υπάρχει λόγος / Διαφημιστικός χρόνος ή real time;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Διαφημιστικός χρόνος ή real time;

Του Κώστα Καναβούρη

Και βέβαια ξοδεύει ένα σκασμό λεφτά η Ν.Δ. για την προεκλογική της καμπάνια. Που θέλατε να τα ξοδέψει (αφού πέραν πάσης αμφιβολίας, λεφτά υπάρχουν); Στην τακτοποίηση του δανείου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει στις τράπεζες, δηλαδή στον ελληνικό λαό ο οποίος πλήρωσε και τη λέζα των θαλασσοδανείων; Αν είναι δυνατόν! Για τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με όσα καθημερινά γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα, υπάρχουν οράματα για τη γούνα του. Άχρι καιρού, που λέγανε οι παλιοί.

Προς το παρόν εκείνο που (λυσσασμένα) προέχει είναι παντί τρόπω και παντί σθένει να βγει πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό χρειάζεται πακτωλό χρημάτων, τον οποίο αφειδώς ξοδεύει η Ν.Δ. Και γιατί να μην ξοδέψει δηλαδή, σάμπως δικά της είναι; Όλο και καμιά τακτοποίηση θα γίνει, σαν τα 280 εκατομμύρια, που θα αποπληρωθούν σε καμιά πεντακοσαριά χρόνια, ή όπως το προσωπικό δάνειο του εν αναμονή πρωθυπουργού «όλων των Ελλήνων» για τον «Κύρυκα Χανίων», το οποίο αποπληρώνεται με ρυθμούς ακινησίας.

Λεφτά υπάρχουν λοιπόν. Και ο ελληνικός λαός, εις υγείαν του οποίου τα ξοδεύουν, έχει αποδείξει πως αντέχει να πληρώνει. Εδώ άντεξε τη ρεμούλα της Novartis, τη ρεμούλα της Siemens, τις αγριότατες κλοπές επί έτη και έτη, στην αγορά ολόκληρου του διαφημιστικού χρόνου στο YouTube θα κωλώσει; Αστείο ποσόν, που έλεγε και ο αξέχαστος Αυλωνίτης.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ονομάζεται αγορά διαφημιστικού χρόνου (όχι μόνο στο ΥouΤube, αλλά και σε κάθε μορφής, υφής και ποιότητας ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας). Κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται αγορά αποκρυπτικού χρόνου. Ή αποσιωπητικού χρόνου. Αυτό μάλιστα. Θα γινόταν πιο κατανοητό. Διότι φυσικά χρειάζεται πακτωλός χρημάτων ώστε να αποσιωπηθεί το ανερμάτιστο (όταν δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό) των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. Χρειάζονται λεφτά (που υπάρχουν, έστω και αγνώστου προελεύσεως) για να περάσει στο ντούκου όλο το πλήθος των αλληλοαναιρούμενων υποσχέσεων... και απειλών. Να μην φανεί ότι αυτοί που θα σώσουν όλους (μα όλους) τους Έλληνες, δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τι θα υποσχεθούν και πού θα απειλήσουν.

Θέλει λοιπόν λεφτά η θρασύτητα ώστε να περάσει ως παραδείσιο σχέδιο η προετοιμαζόμενη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και των όσων έχουν επιτευχθεί. Θέλει πολλά λεφτά διαστρεβλωτικού χρόνου, πολλά λεφτά για πληρωμές μιας ολόκληρης στρατιάς όχι μόνο επαγγελματιών, αλλά και μισθοφόρων πολλών και ποικίλων επαγγελμάτων, της δημοσιογραφίας μη εξαιρουμένης.

Άλλωστε δεν είναι και λίγοι οι σκοτεινοί αστέρες της που... διασκοτίζουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ανάμεσά τους και πατενταρισμένα φασιστόμουτρα. Θέλει πολλά λεφτά, όχι μόνο για να κάνεις το άσπρο μαύρο, κυρίως τα πολλά λεφτά χρειάζονται για να κάνεις το μαύρο άσπρο.

Ξέρεις πόσοι (και με πόσους τρόπους και με πόσα μέσα) χρειάζονται για να «περάσει» η εβδομάδα επτά ημερών και μαζί να καταγγελθεί εκείνος που το επισημαίνει; Ξέρεις πόσα λεφτά χρειάζονται για να πεισθεί ένας ολόκληρος λαός (με απόλυτη ψυχρότητα περιφρόνησης) ότι είναι προς όφελός του η καταστροφή της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, της ασφάλισης, των δημόσιων αγαθών, η συμμετοχή στα οποία είναι αναφαίρετο δικαίωμα;

Με άλλα λόγια, ξέρεις πόσα λεφτά χρειάζονται για να παραπεισθεί ο ελληνικός λαός ότι είναι ηλίθιος και ότι όλα τα συμφέροντα ανεξαρτήτως ταξικών διαστρωματώσεων είναι ίδια κι όμοια; Ότι δηλαδή η φοροαπαλλαγή του μεγάλου πλούτου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την εργατική (αλλά και τη μεσαία) τάξη στον παράδεισο.

Αρκεί βέβαια να υπάρχει ανάπτυξη 4%, οψέποτε και εφόσον... Την οποία ανάπτυξη, που δεν θα είναι 4% όπως λένε, αλλά 2% όπως προκύπτει από το πρόγραμμα της Ν.Δ., εγγυάται προσωπικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης του «Κήρυκα Χανίων», των οικογενειακών off shore και των άγνωστων χρηματοδοτών των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ένας μέλλων πρωθυπουργός (;) «όλων των Ελλήνων» ο οποίος αρνείται να γνωρίσει σε «όλους τους Έλληνες» με διάφορα, ανάξια του ρόλου του, νομικίστικα τερτίπια το οικογενειακό του «πόθεν έσχες». Κάτι βέβαια το οποίο με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες η οικογένεια Μητσοτάκη. Μια οικογένεια η οποία αρνείται επιμόνως (και υπάρχουν και εδώ λεφτά για να το επιτυγχάνει) να εξηγήσει πώς η αποκλειστική απασχόληση στο (κακό) Δημόσιο μπορεί να αποφέρει μυθώδη έσοδα.

Αλήθεια όμως. Πού να βρίσκονται άραγε οι «Μακεδονομάχοι» τώρα που ο αρχηγός ΓΕΣ συναντάται με τον Ζάεφ, η ελληνική αεροπορία επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γείτονος χώρας και η Ν.Δ. δηλώνει ότι «θα επιτηρεί στενά τη συμφωνία»; Βρίσκονται εκεί που βρίσκεται και ο «πατριωτισμός» τους όταν η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί που βρίσκεται και η ντροπή, όταν στέλνεις συγχαρητήρια στον Αντετοκούνμπο έχοντας καταψηφίσει τον νόμο για την ιθαγένεια.

Βρίσκονται κρυμμένοι στον πληρωμένο με τη ζωή μας διαφημιστικό χρόνο της Ν.Δ. Καιρός την άλλη Κυριακή να τους επαναφέρουμε σε real time.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL