Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος: / Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος: Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις αναπλάσεις, παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος: / Γιώργος Δημαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος: Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις αναπλάσεις, παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση

Η εργασία για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις αναπλάσεις δεν είναι προεκλογική και δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε να μείνει στα συρτάρια, αλλά να αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Με την επισήμανση αυτή και λέγοντας ότι στις επικείμενες εκλογές δεν είναι υποψήφιος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαράς ξεκίνησε την ομιλία του σε ημερίδα, χθες, όπου παρουσιάστηκε εκτενώς το σχέδιο νόμου: «Πλαίσιο αναζωογόνησης και αναπλάσεων αστικού χώρου. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των θεσμικών εργαλείων και διαδικασιών για τον σχεδιασμό, τον ανασχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης με στόχο την αειφορία και ανθεκτικότητα των οικισμών».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση των παλαιών κέντρων των μεγάλων πόλεων, κυρίως λόγω της παλαιότητας των κτηρίων αλλά και της έλλειψης πρασίνου και χαρακτήρισε πολεοδομικό παραλογισμό το κέντρο της πόλης να υποβαθμίζεται, να ερημώνεται και να καταρρέει την ώρα που παρατηρείται διαρκής μετακίνηση και οικοδομική ανάπτυξη από τα προάστια. Μίλησε δε για επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η κίνηση και ανέπτυξε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για επανασχεδιασμό τμημάτων των πόλεων με δημιουργία πράσινων διαδρομών, αύξηση πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.

Υπογράμμισε δε ότι απαράβατος όρος για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι να μην αδικηθεί κανένας ιδιοκτήτης και ότι η αποζημίωση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την πραγματική τιμή που έχουν σήμερα οι ιδιοκτησίες τους ή να λάβουν ιδιοκτησίες μεγαλύτερης αξίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γ. Πατρίκιος σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί καρπό πολλαπλών συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα με συμμετοχή πλήθους ειδικών επιστημόνων και έρχεται να καλύψει το κενό στα στρατηγικά σχέδια και την εφαρμογή των προβλεπόμενων αναπλάσεων από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι,"ενώ δημιουργούμε προγράμματα για να χρηματοδοτούμε τους δήμους και δίνουμε κίνητρα για αναπλάσεις, τελικά έρχονται προτάσεις για παιδικές χαρές και σπανιότερα για πλατείες η πεζοδρομήσεις. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και μελέτες για παρεμβάσεις στα κέντρα των πόλεων ή σε υποβαθμισμένες περιοχές".

Από πολλούς ομιλητές επισημάνθηκε η ανυπαρξία πολιτικής αναζωογόνησης και αναπλάσεων στον αστικό χώρο. Το νομοσχέδιο συνδέει τον σχεδιασμό με την εφαρμογή του παρατήρησε η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μ. Ευαγγελίδου επισημαίνοντας ότι με τις ρυθμίσεις του αναβαθμίζει τον ρόλο και το θεσμικό οπλοστάσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφενός και αφετέρου βελτιώνει και αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες και τους ρόλους στον χωρικό σχεδιασμό μεταξύ των κρατικών οργάνων (ΥΠΕΝ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και της Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL