Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Εκδηλώσεις και δράσεις σήμερα στην Αθήνα / Ημέρα αγώνα για το περιβάλλον η 5η Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδηλώσεις και δράσεις σήμερα στην Αθήνα / Ημέρα αγώνα για το περιβάλλον η 5η Ιουνίου

Σε εκδήλωση στο Πάρκο Γουδή καλούν συλλογικότητες σήμερα στις 7 μ.μ., τέρμα Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου, στο Στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου. Πρόκειται για την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού, τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο Ιλισσός”, τον Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Παπάγου “Ο Υμηττός” και τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου "Ο Καζαντζάκης". Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί στην προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Οι φορείς για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο κάλεσμά τους επισημαίνουν ότι στη μακρόχρονη προσπάθειά τους "να προστατεύσουμε τον ορεινό όγκο του Υμηττού και να προστατεύσουμε - αξιοποιήσουμε την έκταση Γουδή, που είναι ο τελευταίος μεγάλος αδόμητος χώρος της Αθήνας, ως Ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, ανάσα ζωής και χώρο αναψυχή", μεταξύ άλλων απαιτούν:

* Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, να ολοκληρωθεί και να κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού με καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό και άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων.

* Να συσταθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή - Ιλισσίων, που φυσικά θα έχει ως όρια ευθύνης του τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 187/Δ/2011 και θεσμικά εξασφαλισμένους σταθερούς και επαρκείς οικονομικούς πόρους.

* Να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο Νόμος 732/77, εντός του πυρήνα του Πάρκου (ανενεργό στρατόπεδο Βαρύτη, στρατόπεδο Φακίνου κ.λπ.) και να απομακρυνθούν όλες οι ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες από το Πάρκο Γουδή, όπως του Μπάντμιντον (σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) και της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Επίσης να κατεδαφιστεί η αυθαίρετη νέα κατασκευή στη θέση του αναψυκτηρίου YA (προηγουμένως κατεδάφισαν την προϋφιστάμενη κατασκευή) στον πυρήνα του Πάρκου και να επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε όλη την έκταση του πυρήνα του Πάρκου.

Συμμαχία για το κλίμα

Με δεδομένο ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απουσιάζει από την ατζέντα των ελληνικών κομμάτων και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, 24 οργανώσεις προερχόμενες από το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας των πολιτών -μέλη της Συμμαχίας για το Κλίμα- καλούν σε επείγουσα δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Όπως επισημαίνουν, το "ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο 'βιώσιμα' επίπεδα του +1,5° C. Σύμφωνα με την τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5° C με δραματικές, μη αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5° C. Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων".

Ζητούν από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη -συμβολική, αλλά και ουσιαστική- πράξη του νέου Κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή", ακολουθώντας το παράδειγμα των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα".

Καλούν επίσης την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά -κατά απόλυτη προτεραιότητα- δράση για την κλιματική κρίση και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της. Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι οργανώσεις:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς.

Δενδροφύτευση

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος και ο υφυπουργός Γ. Δημαράς, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ώρα 9 μ.μ., θα βρίσκονται στο Άλσος Βεΐκου (πλησίον Ποδοσφαιρικού Γηπέδου Δήμου Γαλατσίου), όπου θα πραγματοποιηθεί συμβολική φύτευση πέντε δένδρων και τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν της επετείου της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του ηγέτη της ανεξαρτησίας της Ινδίας, Mahatma Gandhi.

Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία της ινδικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία ζήτησε από το ΥΠΕΝ να συνδυαστεί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ανάλογες πρωτοβουλίες γίνονται σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL