Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Από το αρμόδιο όργανο του ΥΠΕΝ / Προέγκριση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής στο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το αρμόδιο όργανο του ΥΠΕΝ / Προέγκριση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής στο Μάτι

Τη δρομολόγηση της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση και χωρική οργάνωση της περιοχής που επλήγη με σφοδρότητα από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου πέρυσι σηματοδοτεί η ομόφωνη προέγκριση του σχεδίου προχθές από το αρμόδιο όργανο, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) του ΥΠΕΝ.

Η περιοχή μελέτης αφορά μια έκταση περί τα 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας. Οριοθετείται δε βόρεια στον Μαραθώνα από το ρέμα Ζούμπερι, περιλαμβάνει την περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσεις, το Μάτι έως το ρέμα Παπά και νότια το Κόκκινο Λιμανάκι έως την πόλη της Ραφήνας και την οδό Φλέμινγκ. Δυτικά οριοθετείται από τη λεωφόρο Μαραθώνος και τα όρια προστασίας του Πεντελικού βουνού και ανατολικά βρίσκεται η θάλασσα.

Κατά την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ η προέγκριση καθορίζει τρεις παραμέτρους για την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ. Ήτοι:

* "Το όριο της περιοχής επέμβασης, όπου ισχύουν οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Μαζί καθορίζονται τα όρια της ζώνης άμεσης επιρροής και τα όρια της ευρύτερης περιοχής. Η έκταση της περιοχής επέμβασης καλύπτει περίπου 7.900 στρέμματα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας".

* "Τις χρήσεις γης στην περιοχή επέμβασης, τον προτεινόμενο χαρακτήρα των επιμέρους περιοχών, καθώς και τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων και τους μέγιστους συντελεστές δόμησης για την περιοχή. Επίσης σειρά βασικών αρχών χωρικής οργάνωσης οι οποίες κατευθύνουν την εκπόνηση της μελέτης του ΕΧΣ (φυσικό περιβάλλον, χρήσεις γης, σύνδεση οικιστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων, οδικό δίκτυο και κυκλοφορία, παράκτιο μέτωπο, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές)".

Στις περιοχές που θα πολεοδομηθούν προβλέπεται ήπια ανάπτυξη. Στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι διατηρείται και προκρίνεται η χρήση παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής, "που εξυπηρετεί τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες χωρίς να διακινδυνεύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος".

Η χρήση πρώτης κατοικίας (αμιγούς και γενικής) προβλέπεται σε έκταση που εφάπτεται του σχεδίου πόλης της Ραφήνας. Ο διεθνής διαγωνισμός για την προκήρυξη της μελέτης αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Όπως είναι γνωστό, μαζί με το Ειδικό Χωρικό μπορεί να εγκριθεί και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής "συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδιασμού".

ΤΟ ΥΠΕΝ σημειώνει ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή ΕΧΣ, με φορέα το ίδιο, που αφορά την αντιμετώπιση συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένονται όλο και οξύτερες. Χαρακτηρίζει δε καθοριστικής σημασίας "τον στοχευμένο διάλογο που προηγήθηκε με εκπροσώπους των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου, με τις τεχνικές τους υπηρεσίες, καθώς και τοπικούς φορείς, με στόχο τη συναντίληψη και από κοινού διαμόρφωση του πλαισίου των προτεινόμενων από το ΕΧΣ ρυθμίσεων".

Λ. Σταυρογιάννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL