Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ελληνικό Κτηματολόγιο / Ελληνικό Κτηματολόγιο: Από τη Βέροια, η λειτουργία της πρώτης περιφερειακής δομής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Κτηματολόγιο / Ελληνικό Κτηματολόγιο: Από τη Βέροια, η λειτουργία της πρώτης περιφερειακής δομής

Ένα καθοριστικό βήμα, το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση στη δημιουργία των περιφερειακών δομών του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, έγινε χθες στη Βέροια με την κατάργηση του ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου και τη λειτουργία στην πόλη του πρώτου υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ιδρυτικός νόμος του δημόσιου φορέα, πέρσι τον Ιανουάριο, προέβλεψε τη σύσταση 17 Κτηματολογικών Γραφείων με 75 υποκαταστήματα ανά την επικράτεια, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα 390 υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα στη συντριπτική πλειονότητα.

Οι περιφερειακές υπηρεσίες, επισημαίνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε ανακοίνωσή του, "θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών και στο Εθνικό Κτηματολόγιο, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κ.λπ.), όμως δεν θα λειτουργούν αυτόνομα ως προς την κεντρική υπηρεσία, αλλά σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας".

Η εκκίνηση λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών εγκαινιάζει και τη λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και ταμείου για τα συστήματα του Κτηματολογίου και Μεταγραφών και Υποθηκών, αλλά και την κατάργηση των εγχρήματων πληρωμών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του φορέα, οι συναλλαγές στα ταμεία των περιφερειακών υπηρεσιών θα γίνονται με χρήση κάρτας μέσω POS ή επιταγές για ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ για το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών και με χρήση κάρτας μέσω POS ή μέσω τραπεζών για το σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου. Παρατίθεται και το ωράριο συναλλαγών και εξυπηρέτησης κοινού στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που καθορίζεται ως εξής:

α) Κατάθεση και παραλαβή αιτήσεων για καταχώριση / εγγραφή πράξεων και έκδοση πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων 8.30 π.μ. - 1 μ.μ.

β) Παράδοση και παραλαβή πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων 8.30 π.μ. - 2 μ.μ.

γ) Έρευνα βιβλίων και λοιπών τηρούμενων αρχείων 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Παραπέμπει δε στην ιστοσελίδα του φορέα για την πρόσβαση στα νέα έντυπα των αιτήσεων που αφορούν την εγγραφή πράξεων και την έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων.

"Το όραμα δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, προσαρμοσμένου στην ψηφιακή εποχή και με τα εχέγγυα ενός δημόσιου φορέα, γίνεται πραγματικότητα" σχολίασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Β. Νάκος. Ταυτόχρονα, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι "υλοποιείται η μεταρρύθμιση του συστήματος για την καταχώριση και δημοσιότητα των δικαιωμάτων των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας, που θεμελιώθηκε με τον Νόμο 4512/2018. Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του υποκαταστήματος Βέροιας, οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν απρόσκοπτα και εξυπηρετήθηκαν επαγγελματίες και πολίτες χωρίς να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL