Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Κ. Παπανάτσιου στη Βουλή: / Κ. Παπανάτσιου στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού και της κοινοχρησίας του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Παπανάτσιου στη Βουλή: / Κ. Παπανάτσιου στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού και της κοινοχρησίας του

«Είστε υπόλογοι για την αυθαίρετη δόμηση, κύριοι της αντιπολίτευσης»

«Δεν κάνουμε πίσω στην προστασία του αιγιαλού και της κοινοχρησίας του» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό παρατηρώντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου», ενός δρόμου «ναρκοθετημένου» από αυθαιρεσίες δεκαετιών. «Τέτοιας κλίμακας περιβαλλοντικές και οικιστικές επιβαρύνσεις που συνέβησαν στη χώρα μας τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια δεν είναι εύκολα αναστρέψιμες» επισήμανε η Κ. Παπανάτσιου σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκεται «να αποκατασταθούν έστω και εν μέρει αστοχίες του παρελθόντος» και «να χαραχθεί ένας ενιαίος διαφανής τρόπος» προστασίας του αιγιαλού.

Η Κ. Παπανάτσιου προχώρησε σε αλλαγές στο νομοσχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τους φορείς, βουλευτές της συμπολίτευσης και την αντιπολίτευση. Η υφυπουργός υπογράμμισε τη βασική αλλαγή του νομοσχεδίου, που ορίζει ότι το ελάχιστο πλάτος της παραλίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα τριάντα μέτρα «εκτός των περιπτώσεων που τα γεωμορφολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το καθιστούν αναγκαίο». Πρόσθεσε δε ότι «απαγορεύεται ρητά για πρώτη φορά η κατασκευή κτισμάτων και γενικά η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό», ενώ ο παλαιός αιγιαλός είναι πλέον δημόσια κτήση.

Η Κ. Παπανάτσιου επισήμανε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «είστε υπόλογοι για την αυθαίρετη δόμηση» θυμίζοντας την «πολιτική του μαστιγίου και του καρότου» με τη σιωπηρή ανοχή στις αυθαιρεσίες και την εντέλει νομιμοποίηση μέσω προστίμων. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «από επιλογή, κύριοι της αντιπολίτευσης, έγιναν όσα έγιναν και είστε υπόλογοι πολιτικά σαν παρατάξεις».

Στο 80% η χάραξη του αιγιαλού, παρά τον αποδεκατισμό των υπηρεσιών

Η υφυπουργός είχε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος περίπου υποστήριξε ότι η χάραξη του αιγιαλού ήταν σχεδόν έτοιμη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε ότι η χάραξη του αιγιαλού είναι στο 80% και υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της χάραξής του οφείλονται στον αποδεκατισμό των κτηματικών υπηρεσιών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να «μην μας κουνάει το δάκτυλο», ιδιαίτερα όταν κάποια στελέχη της επιμένουν στην επαναφορά τού «1 προς 5» στην αναλογία αποχωρήσεων - πρσλήψεων στο Δημόσιο.

«Ρουσφέτια» και αντισυνταγματικές διατάξεις καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Ν. Δένδιας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση «απόλυτη προχειρότητα, απόλυτη ρουσφετολογία, απόλυτη αδιαφορία για το περιβάλλον, απόλυτη αδιαφορία για την εθνική οικονομία» σε σχέση με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, εκτιμώντας ότι κάποιες από τις διατάξεις του θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς παρατήρησε τον «πραγματικό διχασμό στον δημόσιο λόγο της Ν.Δ.» αντιπαραβάλλοντας την υπεράσπιση του άρθρου 24 του συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος από τον Ν. Δένδια και της έκκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναθεώρησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL