Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Έργα 14,2 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργα 14,2 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Φάμελλος, Ζερεφός, Βροντίση και Πατρίκιος παρουσίασαν τους επτά τομείς προτεραιότητας του δεύτερου ολοκληρωμένου "Life" το οποίο υλοποιεί η χώρα μας

Δώδεκα πρότυπα παραδείγματα εφαρμογής και την εκπόνηση δεκατεσσάρων πιλοτικών μελετών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το έργο "Life-IP AdaptInGR - Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα", το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως τομείς προτεραιότητας έχουν καθοριστεί επτά. Δηλαδή η διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, παράκτιας ζώνης, κινδύνου δασικών πυρκαγιών, η διαχείριση υδατικών πόρων, το αστικό και δομημένο περιβάλλον, το τοπίο και οι χρήσεις γης, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία.

"Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο 'Life' το οποίο υλοποιεί η χώρα μας, μετά την περσινή έναρξη του 'Life IP για τη Φύση και τη Βιοποικιλότητα', και σηματοδοτεί τη διαφορά που έχει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το ΥΠΕΝ" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος.

Το έργο, οκταετούς διαρκειας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ η κοινοτική χρηματοδότηση. Εκτός από τον συντονιστή του έργου, το ΥΠΕΝ, οι 18 εταίροι είναι: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Ο Σ. Φάμελλος κάλεσε τις Περιφερειες να ολοκληρώσουν το συντομότερο τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, διαφορετικά την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα από την Ε.Ε., τα οποία στον σχεδιασμό τους δεν έχουν ενσωματώσει την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ανάλυση και η πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εισάγονται υποχρεωτικά και στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με στόχο την ασφάλεια των υποδομών και των δραστηριοτήτων.

Ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός υπενθύμισε ότι το κόστος της αδράνειας στο τέλος του 21ου αιώνα θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, θα υπερβεί τα 700 δισ. ευρώ, διπλάσιο του χρέους της χώρας, ενώ με την εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής μειώνεται στα 400 δισ.

Η πρόεδρος του ΕΚΠΑΑ Ζ. Βροντίση σημείωσε ότι "θα αναπτύξουμε τον ηλεκτρονικό κόμβο πληροφόρησης, τον εθνικό κόμβο προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για το ευρύ κοινό".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γ. Πατρίκιος, εκ των χρηματοδοτών του έργου, μεταξύ αλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού των υποδομών με την ανάδειξη εναλλακτικών πτυχών λέγοντας χαρακτηριστικα ότι δεν αντιμετωπίζεις την πλημμύρα με τον εγκιβωτισμό ενός ποταμού αν δεν δεις την περιοχή του άνω ρου και εξετάσεις την αποδάσωση που δημιουργεί φαινόμενα διάβρωσης και πλημμυρικά φαινόμενα με λάσπες στις κατάντη περιοχές. Δεν παρέλειψε να πει ότι "είναι σε αυτή την κυβέρνηση πρώτη φορά που παίρνουμε ΙΡ προγράμματα. Έχουμε πάρει δύο και κυνηγάμε και ένα τρίτο".

Σύμφωνα με την παρουσίαση του διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ Ο. Τσιώτα - Γωγούσου, τα δώδεκα πιλοτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (διευθέτηση ποταμού Ινάχου, Αιτωλοακαρνανία, πρόληψη δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Ηλείας, διαχείριση παράκτιας ζώνης παραλίας Κρυονερίου, Ακράτας), στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αξιολόγηση, παρακολούθηση και καταγραφή παράκτιας διάβρωσης με χρήση drones. Επίσης στην Περιφέρεια Στερεάς:

- Προστασία της κοίτης του Ασωπού ποταμού και αντιπλημμυρική προστασία.

- Διαχείριση κοίτης χειμμάρου, παραλία Αμαρύνθου, Εύβοια.

- Καθαρισμός συστήματος αποστράγγισης πρώην λίμνης Ξυνιάδος, Φθιώτιδα.

Επιπλέον διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο ΝΔ τμήμα της νήσου Ρόδου, δίκτυο συλλογής ομβρίων στην περιοχή Γεροβουνό και μεταφοράς τους στο Πάρκο "Α. Τρίτσης" στη μητροπολιτική περιοχή Αθηνών (Δ. Αγ. Ανάργυρων - Καματερού), διαχείριση υδάτινων πόρων στη Δ.Ε. Αιγείρου του Δ. Κομοτηνής, ανάπλαση δημόσιων χώρων και δημιουργία χώρων πρασίνου στον Δήμο Κατερίνης και ανακαίνιση δημόσιων κτηρίων στον Δήμο Λαρισαίων. Οι μελέτες αφορούν πιλοτικές διαδρομές (τοπίο και χρήσεις γης) στις εξής περιοχές:

1. Νέστος (Σταυρούπολη - Κεραμωτή) ‐ Άβδηρα -Βιστωνίδα (73 km).

2. Ιωάννινα - Ζαγόρια (39 km).

3. Πύλος ‐ Αρχαία Μεσσήνη - Ταΰγετος -  Μυστράς - Σπάρτη και Έλος - Μονεμβασιά (104 km).

4. Δήλος ‐ Ρήνεια ‐ Τήνος (19 km).

5. Ιτέα - Δελφοί ‐ Παρνασσός (28 km).

6. Μυτιλήνη ‐ Καλλονή ‐ Σίγρι (52 km).

7. Χανιά - Λευκά Όρη - Φαράγγι Σαμαριάς και Χερσόνησος - Δίκτυ - Αναποδάρης (85 km).

8. Διαδρομή εντός περιοχής Natura 2000 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας.

9. Διαδρομή εντός περιοχής Natura 2000 στην Π. Αττικής.

Επίσης άλλες πέντε ιδιαίτερες περιοχές. Πρόκειται για τους αρχαιολογικούς χώρους Δελφών, Δήλου, Μυστρά, τους παραδοσιακούς οικισμούς Κεντρικού Ζαγορίου και την Παλιά πόλη Κέρκυρας.

Έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 55% της χώρας

Έχουν ήδη αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες για το 55% της χώρας, ενώ οι δασικοί χάρτες για το 41% της χώρας έχουν ήδη κυρωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία παρατείνεται η προθεσμία αντιρρήσεων για αναρτημένους δασικούς χάρτες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι σε τρεις μήνες θα έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες για ακόμα ένα 3% της χώρας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η παράταση για τις αντιρρήσεις επεκτείνεται μέχρι τις 28 Ιουνίου, ενώ η αρχική προθεσμία ήταν στις 8 Μαΐου. Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η παράταση αφορά αναλυτικά την ανατολική Αττική και περιοχές στη βόρεια Αθήνα, τα Μέγαρα από τη δυτική Αττική, περιοχές στις Κυκλάδες, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL