Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΥΠΕΝ: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα διαχείρισης λυμάτων σε 14 οικισμούς

«Ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή για πρώτη φορά ενός καινοτόμου, άρτιου επιστημονικά και αντικειμενικού εργαλείου για την κατάταξη των οικισμών της πατρίδας μας με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα λύματα», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος

Την ένταξη 14 νέων οικισμών στο Πρόγραμμα «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων» για τους οικισμούς Γ' προτεραιότητας, με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάζοντας τη νέα μεθοδολογία για τον τρόπο χαρακτηρισμό τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την κοινοτική Οδηγία για τα αστικά λύματα, εκπονήθηκε η νέα μεθοδολογία η οποία διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στον χαρακτηρισμό των οικισμών και στην ένταξή τους στον σχετικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

«Πλέον οι οικισμοί θα περιληφθούν άμεσα στον εθνικό σχεδιασμό για τα λύματα ώστε να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα τα οποία θα συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη».

Οι οικισμοί που εντάσσονται στην κατηγορία Γ' προτεραιότητας είναι:

1. Αλιστράτη ΠΕ Σερρών
2. Άσσηρος ΠΕ Θεσσαλονίκης
3. Βερδικούσα ΠΕ Λάρισας
4. Δίστομο ΠΕ Βοιωτίας
5. Καβαλλάρι ΠΕ Θεσσαλονίκης
6. Κάλαμος ΠΕ Ανατ. Αττικής
7. Καλλονή ΠΕ Λέσβου
8. Κωστακιοί ΠΕ 'Αρτας
9. Κρουσώνας ΠΕ Ηρακλείου
10. Μυτιληνιοί ΠΕ Σάμου
11. Νέα Μανωλάδα ΠΕ Ηλείας
12. Νέο Πετρίτσι ΠΕ Σερρών
13. Σέλερο ΠΕ Ξάνθης
14. Κάτω Σχολάρι ΠΕ Θεσσαλονίκης

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να προβεί στις ενέργειες εκείνες, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που προβλέπει η κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και να αποφύγει την επιβολή προστίμων.

Με αφορμή την ένταξη των 14 νέων οικισμών σε οικισμούς Γ' προτεραιότητας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι «ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή για πρώτη φορά ενός καινοτόμου, άρτιου επιστημονικά και αντικειμενικού εργαλείου για την κατάταξη των οικισμών της πατρίδας μας με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα λύματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας θα μπορούν περιοδικά να προκύπτουν οι οικισμοί προτεραιότητας, οι υποχρεώσεις της χώρας και η ένταξη των έργων σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ΕΔΕΥΑ αποδίδει καρπούς και κατοχυρώνει την αξιοπιστία στις διαδικασίες ένταξης των έργων λυμάτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «με την πρώτη εφαρμογή της μεθοδολογίας ανοίγει ο δρόμος για ένταξη σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 14 νέων οικισμών της χώρας μας. Με την ένταξή τους στον κατάλογο προτεραιότητας επιτυγχάνουμε επιτάχυνση έργων που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από τους οικισμούς είναι σε περιοχές προστασίας της φύσης, με μόχλευση ευρωπαϊκών πόρων και με εξοικονόμηση εθνικών και δημοτικών πόρων».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Τώρα αρχίζει η πολιτική

Δυστυχώς, ο Κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε στη δευτερολογία του χρόνο να απαντήσει σε ερωτήματα που του τέθηκαν. Έτσι, δεν είπε κουβέντα για το αφορολόγητο - παρ’ όλο που προεκλογικά είχε καταθέσει τροπολογία για τη διατήρησή του.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο