Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και τα ρίσκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και τα ρίσκα

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) στις ελληνικές θάλασσες μπορεί δυνητικά να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, στην ελληνική περιφέρεια και συνολικά στην εθνική οικονομία.

Στην περίπτωση μικρής ή μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκής ρύπανσης (πετρελαιοκηλίδες), το οικονομικό κόστος της ζημίας ξεκινά από 0,9 εκατ. έως 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα πολύ μεγάλα περιστατικά αγγίζει και τα 6 δισ. σε βάθος εικοσιπενταετίας, όσο και η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογραφεί από το Ελληνικό Δημόσιο και τις πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην οικονομοτεχνική μελέτη υπό τον τίτλο "Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου" που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, χθες, το WWF Eλλάς, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του από την εταιρεία Εftec, που εξειδικεύεται σε θέματα οικονομικών του περιβάλλοντος στην Αγγλία.

Η μελέτη αξιολογεί τέσσερα σενάρια υπολογίζοντας τέσσερις παραμέτρους:

* Το οικονομικό κόστος από την επιχειρησιακή (τακτική) ρύπανση.

* Το κόστος που συνδέεται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την εξόρυξη (εμπορία ρύπων).

* Το κόστος από ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης σε τουρισμό και αλιεία.

* Το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Όπως επισημάνθηκε, στην αξιολόγηση δεν προσμετράται το κόστος στην κοινωνία ή από την απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ σύμφωνα με μελέτη του 2005, τα συνολικά οφέλη που προσφέρουν στην Ελλάδα οι οικοσυστημικές υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται με τη θάλασσα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα μεγάλα θύματα ενός σοβαρού ατυχήματος θα είναι ο τουρισμός και η αλιεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο τουριστικός κλάδος υφίσταται τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία (της τάξης των 5 δισ. ευρώ), ενώ σημαντικές απώλειες αναμένονται και στον τομέα της αλιείας (σε περίπτωση ατυχήματος, μείωση εισοδήματος 17% κατά μέσον όρο για τρία χρόνια). Έτσι, λόγω του μεγέθους του τουριστικού εισοδήματος της Κρήτης και του Ιονίου, ένα σοβαρό περιστατικό διαρροής / ρύπανσης μόνο στην Κρήτη θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία που αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο περιστατικό στο Ιόνιο ζημία της τάξης των 1,78 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25 ετών.

Οι απώλειες στον κλάδο της αλιείας, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Τόσο ο Δ. Ιμπραήμ όσο και ο Ο. Βαρδακούλιας από το WWF Ελλάς σημείωσαν ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ότι υποτιμώνται ή αποκρύπτονται οι κίνδυνοι από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ότι δεν έχουν τεκμηριωθεί τα οφέλη που προκύπτουν, ενώ έκαναν λόγο για απόλυτη έλλειψη δημόσιου διαλόγου.

Ο C. Bravo, συντονιστής της Συμμαχίας κατά των Εξορύξεων στην Ισπανία Alianza Mar Blava, υπογράμμισε πως ο μαύρος χρυσός της Μεσογείου είναι ο τουρισμός, ενώ στην Ισπανία, όπως και στη Γαλλία, έχουν ανασταλεί οι εξορύξεις καθώς όλες οι μεσογειακές χώρες θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Ο Αν. Νικολουδάκης, ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου, χαρακτήρισε τις εξορυκτικές δραστηριότητες βήματα προς τα πίσω λέγοντας ότι ακόμη και στις παραμονές μεγάλων και επιζήμιων περιβαλλοντικά ατυχημάτων οι τεχνικοί των πετρελαϊκών εταιρειών διαβεβαίωναν ότι αυτά δεν θα συμβούν...

Για μεγάλο ρίσκο, βίαιη και εχθρική δραστηριότητα μίλησε ο Σ. Αντύπας, ο οποίος είπε πως η τουριστική δραστηριότητα σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη ασκείται από μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε ότι συλλέγονται χιλιάδες υπογραφές κατά των εξορύξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL