Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Και ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας

Την επιλογή να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση ιδιοκτησίας στις 33 Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας από τις 19 Νοεμβρίου 2018 έχουν οι πολίτες από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκινά να λειτουργεί η νέα εφαρμογή.

Την ίδια ημέρα εκκινεί η λειτουργία και δεύτερου γραφείου κτηματογράφησης στη Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 90, εμπορικό κέντρο Porto Center) για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών προκειμένου να υποδεχτεί δηλώσεις ιδιοκτησίας και από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ροδόπης και Θάσου.

Ήδη το πρώτο (οδός Σαράφη 48, Φοίνικας Καλαμαριάς) εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Ξάνθης και Δράμας.

Όσον αφορά τη νέα εφαρμογή, ο δημόσιος φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε εκτενή ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι μέσω αυτής ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, όπως τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Εξηγεί δε ότι η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του taxis, ενώ παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης και τυχόν λάθη επισημαίνονται με εύληπτο τρόπο σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Ειδικά για τον εντοπισμό του ακινήτου το Ελληνικό Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς μέσω:

* Πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.

* Του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής / αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

* Φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF) ή αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογής πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα, όπως και τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.

Κτηματογράφηση νέων περιοχών

Εξάλλου μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Φωκίδας και Βοιωτίας. Θα ακολουθήσουν η Ιθάκη, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος. Μετά σειρά παίρνει η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Το πρόγραμμα κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας ολοκληρώνεται με τη Λήμνο και τη Λέσβο. Πρόκειται για τεράστιο πρόγραμμα, με 72 μελέτες κτηματογράφησης για το 61,8% των δικαιωμάτων. Εκκρεμεί η ανάθεση πέντε συμβάσεων (από τις συνολικά τριάντα δύο του υπολοίπου της χώρας) για το 7% των δικαιωμάτων λόγω δικαστικών εμπλοκών μεταξύ των συμμετεχόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL