Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δίκαιη μετάβαση για όλους στην ουδέτερη κλιματικά εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκαιη μετάβαση για όλους στην ουδέτερη κλιματικά εποχή

Υπό το φως των πρόσφατων ανακοινώσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5˚C -αντί για 2˚C όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί-, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει στην 24η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Οι εργασίες της διάσκεψης διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας με θέμα τον καθορισμό των λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων (2015).

Ο Σ. Φάμελλος, στην ομιλία του, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα ευρήματα της Διακυβερνητικής και τις συνέπειες μιας πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για "άμεση μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου στοχεύοντας σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές το 2050, αλλά για να το επιτύχουμε απαιτείται ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις και βούληση και η παγκόσμια κοινωνία αυτό περιμένει από εμάς» ανέφερε.

Η μετάβαση σε μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναπόφευκτα θα επηρεάσει την παραγωγή, την οικονομία και την εργασία, το επίπεδο και την κατανομή του εισοδήματος και για τον λόγο αυτόν η Ελλάδα υπέγραψε τη δήλωση σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση, εξήγησε. Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σχέδια και οι πολιτικές μας δεν δημιουργούν αποκλεισμούς και παρέχουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες να επωφεληθούν από τον αναγκαίο μετασχηματισμό, ο οποίος απαιτεί στήριξη της κοινωνίας και όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω στην ουδέτερη κλιματικά εποχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι με σκοπό τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο η Ελλάδα, με δικούς της πόρους, έχει ήδη θεσπίσει Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ώστε να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης των περιοχών της χώρας που σήμερα βασίζονται αποκλειστικά στην εξόρυξη και την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και πλήττονται από την ανεργία. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να βρει συνέχεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε. Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας, υποστήριξε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα συνεκτικό σύνολο κανόνων, με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης και τις διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες των κρατών που είναι μέρη της σύμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL