Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Φεύγουν τα αυθαίρετα από το ρέμα Παπά και τις δασικές εκτάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεύγουν τα αυθαίρετα από το ρέμα Παπά και τις δασικές εκτάσεις

Την εκκίνηση της διαδικασίας για την αδειοδότηση της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων στο Μάτι με τέτοιο τρόπο που δεν θα εμποδίζει τον σχεδιασμό μέσω της κατάρτισης και της θεσμοθέτησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, σε μια εκτός σχεδίου περιοχή που κατατμήθηκε και χτίστηκε ως επί το πλείστον αυθαίρετα, σηματοδοτούν οι ρυθμίσεις της χθεσινής τροπολογίας.

Έτσι, επιβάλλεται για τουλάχιστον ένα χρόνο η αναστολή οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε τμήματα ακινήτων με πρόσωπο σε συγκεκριμένους δρόμους και απόσταση 8,5 μέτρων από τον υφιστάμενο άξονά τους ώστε να υλοποιηθεί το βασικό οδικό δίκτυο, αλλά και να διασφαλιστεί η "απελευθέρωση" του παραλιακού μετώπου και η πρόσβαση σε αυτό.

Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στο ρέμα Παπά εντός ζώνης 20 μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος και στις δασικές εκτάσεις. Εφόσον οι κάτοχοί τους δεν είναι καταπατητές και τα κτήρια αποτελούν κύρια και μοναδική κατοικία και έχουν κατασκευαστεί προ της 28.7.2011 (η καταληκτική ημερομηνία για να ενταχθεί αυθαίρετο στην τακτοποίηση), μπορούν να λάβουν έκτακτο κοινωνικό επίδομα στέγασης.

Επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής για ζημιές σε κτήρια "τοπικού χαρακτήρα" και, όπως εξειδικεύεται στην αιτιολογική έκθεση, "σε κτήρια που δεν έχουν υποστεί βλάβες στον φέροντα οργανισμό, κολώνες ή δοκούς, τέτοιες που να απαιτείται η ενίσχυση του στατικού φορέα όλου του κτηρίου".

Αναλυτικότερα προβλέπεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών δόμησης πλην αυτών της κατεδάφισης για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου σε κτήρια ή κατασκευές που βρίσκονται εντός απόστασης 8,5 μέτρων από τον υφιστάμενο άξονα των οδών Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Μικράς Ασίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δρόμους Κυανής Ακτής, Αχιλλέως, ανώνυμη οδός νοητής επέκτασης του δυτικού τμήματος της οδού Αχιλλέως έως την οδό Ποσειδώνος, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Περικλέους, Αργυράς Ακτής, σε απόσταση 8 μέτρων.

Εφόσον τα κτήρια ή τμήματά τους βρίσκονται σε χώρο που εμπίπτει στους παραπάνω πρώτους έξι δρόμους και έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα (κόκκινα) ή μη κατοικήσιμα (κίτρινα) αλλά επισκευάσιμα, αν κατεδαφιστούν στο σύνολό τους πριν από τον καθορισμό της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής, όπως θα προκύψει από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, χορηγείται στεγαστική συνδρομή (δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο) για όλη την επιφάνεια του κτηρίου.

Η στεγαστική συνδρομή για την κατεδάφιση των επισκευάσιμων, εν είδει κινήτρου, θα είναι ίση με το ποσό που δίδεται για την κατασκευή νέων κτηρίων μετά την κατεδάφιση των κόκκινων.

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι παραπάνω αποστάσεις μπορεί να αλλάζουν, όπως και η διάρκεια της αναστολής, ενώ μπορεί να προστίθενται και άλλοι δρόμοι ανάλογα με τα δεδομένα της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα συνταχθεί από την τεκμηρίωση κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Η αναστολή ενός έτους εφαρμόζεται και για κάθε αδόμητο οικόπεδο εκτός σχεδίου και για κάθε προσθήκη επιφάνειας, πέραν της υφισταμένης την 23η Ιουλίου του 2018, που προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. Επίσης για ένα χρόνο απαγορεύεται κάθε εργασία ανακατασκευής κτηρίου και κάθε εργασία επισκευής ή ανακατασκευής μάνδρας, φράκτη ή περίφραξης μεταξύ οικιστικού ιστού και θαλάσσιου μετώπου.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών Μεταφορών σε δύο μήνες προβλέπεται ο καθορισμός της βαθιάς γραμμής του ρέματος Παππά "κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης" και έως ότου γίνει η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος απαγορεύεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στα ακίνητα που βρίσκονται εντός ζώνης 20 μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος.

Με ΚΥΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία της οριστικής μελέτης οριοθέτησης μπορεί κατά περίπτωση να αίρεται η απαγόρευση. Για τα αυθαίρετα στο εν λόγω ρέμα και τις δασικές εκτάσεις που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα ή μη κατοικήσιμα χορηγείται έκτακτο κοινωνικό επίδομα στέγασης μετά την κατεδάφισή τους.

Το ύψος του επιδόματος και η διαδικασία χορήγησής του θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ενώ απαιτείται μελέτη ιδιώτη μηχανικού με την οποία αποδεικνύεται ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις συνοδεία έκθεσης δικηγόρου για τον έλεγχο τίτλου ιδιοκτησίας και βεβαίωσης μεταγραφής του στο οικείο υποθηκοφυλακείο.

Για την εκτέλεση των έργων διαμόρφωσης του οδικού δικτύου και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων όπως θα καθοριστούν στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και ορίζεται ότι τα ποσά της στεγαστικής συνδρομής και του έκτακτου κοινωνικού επιδόματος συνυπολογίζονται στην αναλογούσα αποζημίωση του κτηρίου λόγω απαλλοτρίωσης.

Επίσης συντέμνονται οι προθεσμίες για τη διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την περιβαλλοντική του έγκριση, όπως και η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, έργων ή δραστηριοτήτων. Ακόμη προβλέπεται ότι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται σε εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας προσβάλλονται στο ΣτΕ εντός 20 ημερών, ενώ θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τη συζήτηση και την έκδοση των αποφάσεων (συζήτηση εντός τριών μηνών από την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης και απόφαση εντός τριών μηνών από τη συζήτησή της).

Υπενθυμίζεται ότι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια καθορίζουν χρήσεις γης, γενικούς όρους και περιορισμούς δόμησης και κάθε άλλο μέτρο για την περιβαλλοντική προστασία ή αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL