Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ξεκινά η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης εισέρχεται πλέον το "μεγαλύτερο των μεγάλων έργων", όπως είχε χαρακτηριστεί όταν πρωτοξεκίνησε, τη δεκαετία του 1990, η κατάρτιση του Κτηματολογίου.

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου εκκινεί η κτηματογράφηση του υπολοίπου 63% της χώρας, κυρίως εξωαστικές περιοχές, με την έναρξη συλλογής δηλώσεων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, με έδρες των δύο πρώτων γραφείων κτηματογράφησης την Κάρπαθο και την Κάλυμνο. Θα ακολουθήσουν άλλοι πέντε νομοί (βλέπε πίνακα) και σταδιακά έως τον Φεβρουάριο θα επεκταθεί η συλλογή δηλώσεων στο σύνολο των άλλων 50 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτά ανακοινώθηκαν σε χθεσινή ημερίδα του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο υπό τον τίτλο "Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται". Ανοίγοντας τις εργασίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης θύμισε ότι από το 1930 ο τότε πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τον επείγοντα χαρακτήρα κατάρτισης του Κτηματολογίου εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

"Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο σε ποσοστό 25% και φιλοδοξούμε το πρώτο εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έχοντας θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, έναν ενιαίο δημόσιο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου παρέμβαση στρατηγικής και υψηλής σημασίας, η οποία αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την εφαρμογή του χωρικού σχεδιασμού και συμπληρώνεται από άλλες δύο πρωτοβουλίες: την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και παραλίας.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Δημαράς σημείωσε πως ο ελληνικός λαός περιμένει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να "περπατήσει" κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Β. Νάκος έκανε ανασκόπηση της πορείας του έργου επισημαίνοντας πως το Κτηματολόγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Και αυτό γιατί "ξεκαθαρίζει σε ποιον ανήκει τι με τρόπο μονοσήμαντο και τεκμηριωμένο, οριοθετεί για πρώτη φορά τις ακίνητες ιδιοκτησίες, ενώ μέσω αυτού ξεκαθαρίζει επιτέλους η εικόνα και η έκταση της δημόσιας περιουσίας και επιπλέον παρέχει πλέον ασφάλεια στις συναλλαγές, ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξη".

Τώρα λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης, ασύλληπτος αριθμός, όπως είπε, για το 61,8% των δικαιωμάτων, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων. Εκτίμησε ότι έως το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολο της επικράτειας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν "βασικό εργαλείο μέσω του οποίου αφενός το Δημόσιο καταγράφει για να προστατεύσει τον δασικό πλούτο, αφετέρου, χρησιμοποιούμενοι στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, αποκαλύπτουν για πρώτη φορά την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου δίνοντας ένα τέλος στη συνεχή αμφισβήτηση και αμφιβολία που διαιωνιζόταν σε εμπράγματες συναλλαγές σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών". Κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν υποβάλλοντας δηλώσεις ιδιοκτησίας και εν τέλει "να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους".

Η προϊσταμένη της Νομικής Διεύθυνσης Ε. Ανδρεδάκη υπογράμμισε ότι στα νέα προγράμματα υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες χωρις τίτλους και όσο αργούν να υποβάλουν δηλώσεις η γη χάνει την αξία της. Η επιτυχής ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, παρατήρησε, απαιτεί αλήθεια και ακρίβεια των δηλώσεων. Η διευθύντρια Έργων Α. Ιωαννίδη αναφέρθηκε εκτενώς στο αντικείμενο του έργου και τις φάσεις της κτηματογράφησης στο υπόλοιπο της χώρας, επισημαίνοντας ότι σε ποσοστό περίπου 36% είναι αγροτικές περιοχές με μεγάλο πλήθος οικισμών και διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, νησιωτικοί κ.λπ.).

Επιπλέον παρατηρείται έλλειψη τίλων ιδιοκτησίας και δυσκολία εντοπισμού των ιδιοκτησιών ενώ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών στην περιοχή που κτηματογραφείται διαμένει σε αστικές περιοχές. Προς τούτο, ανέφερε, θα λειτουργήσουν γραφεία κτηματογράφησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκτός αυτών στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Στην Αθήνα με τον νέο χρόνο θα λειτουργήσει στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου και θα εξυπηρετεί 10 Περιφέρειες και έως το τέλος στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά). Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 30 γραφεία κτηματογράφησης που θα υποδέχονται τις δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του τμήματος Εφαρμογών και Τεχνικής Υποστήριξης Δ. Αργυράκη παρουσίασε βήμα - βήμα τη νέα επανασχεδιασμένη ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δήλωσης Κτηματολογίου, η οποία, με έναν πολύ φιλικό προς τον χρήστη τρόπο, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν, όπως είπε. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων (τοπογράφων, ΓΕΩΤΕΕ, εργαζομένων σε άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία, αναδόχων κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL