Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Η κοινωνία αναγνωρίζει πως οι κατεδαφίσεις είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Η κοινωνία αναγνωρίζει πως οι κατεδαφίσεις είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας

Με την προκήρυξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, θα οργανωθεί πολεοδομικά το Μάτι σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ 1.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι αρωγός σε όλα τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι συμμεριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να ξαναχτίσουμε αυτό που ήταν. Χρειάζεται ένα ελάχιστο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο θα αναμορφώσει την περιοχή".

Όσον αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Σε ερώτηση για τυχόν αντιδράσεις απάντησε πως «οι κατεδαφίσεις είναι αυστηρά προσδιορισμένες σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς και ρέματα» προσθέτοντας πως η κοινωνία αναγνωρίζει πως είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας.

Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις χωροθετήσεις αιολικών πάρκων είπε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μονόδρομος λόγω της υποχρέωσης έως το 2030 να παράγουμε πάνω από το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ.

Με την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα περιληφθούν ρυθμίσεις για τις σωρευτικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας σε μια περιοχή και έτσι, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα δούμε "πού σταματάμε και πού συνεχίζουμε" παρατήρησε.

Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων κατά την εκτίμηση του Γ. Σταθάκη θα δώσει την απάντηση στα προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται. Εξάλλου, σχετικά με τον σε εξέλιξη διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο υπουργός επισήμανε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές έως τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ, σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι αν κηρυχθεί άγονος, κατέστησε σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση “θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά” και πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, “δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι στην καταδίκη της χώρας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL