Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Μπαίνει τάξη στο Χωροταξικό της Ηπείρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνει τάξη στο Χωροταξικό της Ηπείρου

Τη διαφύλαξη της γεωργικής γης από άλλες ασύμβατες χρήσεις, τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων (ιχθυοκαλλιέργεια, μεταποίηση, πτηνο-κτηνοτροφία κ.ο.κ.) σε οργανωμένους υποδοχείς, αλλά και τον περιορισμό της παραθεριστικής κατοικίας στην παράκτια ζώνη, προβλέπει το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου, που αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή Σ. Φάμελλο.

Η στρατηγική κατεύθυνση του Πλαισίου αντιμετωπίζει τους φυσικούς και πολιτισμικους πόρους της Ηπείρου ως βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, προτείνοντας τη συγκρότηση πολυθεματικών τουριστικών δικτύων. Έτσι δίδεται κατεύθυνση κατά την εκπόνηση του υποκείμενου σχεδιασμού (π.χ. Τοπικά Χωρικά Σχέδια) να υιοθετηθούν διατάξεις με στόχο τον περιορισμό και τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, έλεγχο των επιτρεπομένων χρήσεων και κατάργηση των παρεκκλίσεων.

Παράλληλα στους στόχους προτεραιότητας εντάσσει την αξιοποίηση του οικιστικού κεφαλαίου των εγκαταλελειμμένων ή φθινόντων ορεινών οικισμών για την κατά προτεραιότητα κάλυψη της ζήτησης για παραθεριστική κατοικία, προτείνοντας τον περιορισμό των οικιστικών αναπτύξεων στον παράκτιο χώρο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται "στην ποιοτική προστασία του οικιστικού αποθέματος και του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, που περιλαμβάνει ιδιαίτερα αξιόλογα παραδοσιακά σύνολα όσο και μεμονωμένα μνημεία (γεφύρια, νερόμυλους, πλακόστρωτα κ.ά.). Πέραν των πιο επώνυμων παραδοσιακών οικισμών της περιοχής, προωθείται η προστασία και ανάδειξη των οικισμών στις περιοχές Κόνιτσας - Μαστοροχωρίων - Γράμμου, στην περιοχή των Τζουμέρκων, καθώς και των πυρόπληκτων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οικισμών του ανατολικού Ζαγορίου".

Κατηγοριοποιεί τα τοπία με βάση την αξία τους, π.χ. η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, του αρχαιολογικού χώρου της κοιλάδας Δωδώνης και της Νικόπολης χαρακτηρίζονται ως διεθνούς αξίας, εθνικής έξι τον αριθμό (Ζαγόρι, Μέτσοβο, βόρεια Τζουμέρκα, Πωγώνι, Παμβώτιδα και πόλη Ιωαννίνων, Κόνιτσα) και περιφερειακής. Ως γενικές κατευθύνσεις για την προστασία και ανάδειξή τους προτείνονται:

1. Ο ακριβής καθορισμός ζωνών προστασίας του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή/και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης.

2. Η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στις περιοχές προστασίας τοπίου ανεξάρτητα από την κατάταξή τους. Στις περιοχές όπου υφιστάμενοι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για εγκατάσταση νέων μονάδων απαιτείται να θεσπιστούν αντικίνητρα (έλεγχος χρήσεων, κατάργηση παρεκκλίσεων, παρόδιες δεσμεύσεις κ.λπ.) για χωροθέτηση των μονάδων αυτών εκτός των υποδοχέων, κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και της εντατικής κτηνο-πτηνοτροφίας. Αντίστοιχα απαιτείται η παροχή κινήτρων και η θέσπιση περιορισμών με στόχο τη σταδιακή μεταφορά των υφισταμένων μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς.

3. Αποθάρρυνση νέων οικιστικών χωροθετήσεων και η αυστηροποίηση του ελέγχου της εκτός σχεδίου δόμησης, ειδικά για τον παράκτιο χώρο.

4. Ενίσχυση των υποδομών ερμηνείας περιβάλλοντος με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση επισκεπτών και κατοίκων (π.χ. κέντρα πληροφόρησης και οικομουσεία, παρατηρητήρια, ενημερωτική σήμανση, χάρτες, ειδικές διαδρομές, μονοπάτια κ.ά.).

Όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, που αποτελούν σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και πηγή ρύπανσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης (ΠΟΑΥ) σε Σαγιάδα - Καλαμά - Βάλτος Ράγιου με σταδιακή μεταφορά των υφιστάμενων μονάδων σε αυτήν και η χωροθέτηση δεύτερης ΠΟΑΥ στον Αμβρακικό κόλπο γύρω από το ακρωτήριο Μυρτάβι.

Για κάθε προτεινόμενη νέα εγκατάσταση ενεργειακού έργου και στο πλαίσιο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποχρεωτική καθίσταται η ανάλυση και εκτίμηση του τοπίου και διερεύνηση της φέρουσας ικανότητάς του λαμβάνοντας υπόψη και την αθροιστική από άλλες δραστηριότητες κατάστασή του. Ως προς τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων αναφέρεται ότι για λόγους προστασίας των τουριστικών πόρων δεν συνιστάται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας και Πρεβέζης που γειτνιάζουν με τις ευρείες ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Προβλέπεται ακόμη ο καθορισμός ειδικών ζωνών εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων "για την ορθολογικότερη εκμετάλλευση και την οικονομία των κοιτασμάτων με παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος".

"Η έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ως δραστηριότητα με εν δυνάμει σημαντικές αναπτυξιακές διαστάσεις" περιλαμβάνεται στη χωρική διάρθρωση των βασικών δικτύων τεχνικής υποδομής ως βασική κατεύθυνση του πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL