Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας / Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας: Περιορισμός αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας / Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας: Περιορισμός αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές

"Εντολή" για τον δραστικό περιορισμό έως και την απαγόρευση της χωροθέτησης αιολικών πάρκων συνολικά στην Ευρυτανία και σε τμήματα των ορεινών όγκων Οίτης - Βαρδουσίων - Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας, προς το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που επίκειται η αναθεώρησή του, δίνει το "νέο" Περιφερειακό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού, το τέταρτο κατά σειρά, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ορεινοί όγκοι των παραπάνω περιοχών έχουν καθοριστεί ως περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας από το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ. Το Χωροταξικό Στερεάς (Νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) μεταξύ άλλων προτείνει το επιχειρηματικό πάρκο Μαντουδίου να λειτουργήσει ως μέσης όχλησης με τροποποίηση της ιδρυτικής του νομοθεσίας που το χαρακτηρίζει ως υψηλής. Προσδιορίζει δε τους ιδιαίτερους πολιτιστικούς πόρους και για την ανάδειξη και την προστασία τους παρέχει εξειδικευμένες κατευθύνσεις στον σχεδιασμό, όπως:

* "Προώθηση κατά προτεραιότητα της οδικής παράκαμψης και της προσπελασιμότητας με 'ήπια μέσα' του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και της σταθεροποίησης των γεωλογικών - γεωτεχνικών φαινομένων στον αρχαιολογικό χώρο".

* "Μέριμνα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO".

* "Μέριμνα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας στα πολιτιστικά μνημεία".

* "Μέριμνα για την κήρυξη του υπό εγκατάλειψη σιδηροδρομικού δικτύου (από Τιθορέα έως Λιανοκλάδι) ως διατηρητέου μνημείου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της ζώνης του ιστορικού τόπου της γέφυρας του Γοργοποτάμου".

Διαφύλαξη της αγροτικής γης

Ως συστατικό στοιχείο του προτύπου χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας προκρίνεται η "αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του πόρου 'γη', και προώθηση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης στην παραγωγική διαδικασία και την οικιστική ανάπτυξη".

Ως προς την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων εν γένει στον χώρο και για τον πρωτογενή τομέα "προωθείται η θεώρηση της υπαίθρου ως σύνθετου φυσικού και ανθρωπογενούς συστήματος, υπόβαθρου της παραγωγής, τροφοδότη των πόλεων και των οικισμών και όχι ως χώρου επέκτασής τους μέσω της ανεξέλεγκτης οικιστικής διάχυσης". Ως εκ τούτου προβλέπεται η διαφύλαξη της αγροτικής γης και ιδιαίτερα της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας αποκλείοντας την αλλαγή χρήσης παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μη δυνάμενες να καλυφθούν με άλλο τρόπο. Όσον αφορά τον δευτερογενή τομέα προβλέπεται:

* Αποφυγή της διάσπαρτης χωροθέτησης, προώθηση διαφόρων τύπων οργανωμένων υποδοχέων, άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης και σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και αναθεώρηση υπαρχόντων ή προώθηση νέων τοπικών χωρικών σχεδίων.

* Απόλυτη απαγόρευση χωροθέτησης νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή οργανωμένων υποδοχέων στη γη υψηλής παραγωγικότητας (αρδευόμενη, αρδεύσιμη και γη σε αναδασμό), καθώς και σε περιοχές Natura 2000, πλην αγροτοβιομηχανικών ή υφιστάμενων υποδοχέων ή εξυγίανσης υφιστάμενων υποδοχέων με περιβαλλοντικό έλεγχο ως προς τη ρύπανση των γεωργικών εδαφών.

Διασύνδεση του άξονα "Οινόφυτα - Θήβα - Θίσβη" με τον βιομηχανικό πόλο της Χαλκίδας μέσω της Ριτσώνας και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής με οργάνωση της εξυγίανσης και ποιοτική αναδιαμόρφωσή του με οργανωμένους υποδοχείς διαφόρων τύπων, ήτοι Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, μετά την εκπόνηση ενιαίας ολοκληρωμένης στρατηγικής χωρικής ανάπτυξης μέσω του μηχανισμού Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων ή άλλης ολοκληρωμένης χωρικής διαχείρισης. Μάλιστα προκρίνεται η άμεση προώθηση πιλοτικής εφαρμογής του ΠΕΧΠ στην επί δεκαετίες χύδην βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Οινόφυτα - Σχηματάρι.

Προτείνεται ακόμη να σταματήσει η γραμμική επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά μήκος της εθνικής οδού και την προώθηση, με άξονα τον σιδηρόδρομο, νέου Επιχειρηματικού Πάρκου και δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην αστική περιοχή Λιβαδειάς - Ορχομενού και Επιχειρηματικού Πάρκου στον Άνω Ρου Βοιωτικού Κηφισού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL