Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Περισσότερα από 4.000 στρέμματα δάσους διπλοκαμένα στην Πεντέλη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περισσότερα από 4.000 στρέμματα δάσους διπλοκαμένα στην Πεντέλη!

Οι δασικοί χάρτες, με την ενσωμάτωση των περιοχών οι οποίες κάηκαν φέτος και κηρύχτηκαν αναδασωτέες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, αναρτώνται σήμερα από τις δασικές υπηρεσίες. Όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, ο οποίος παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων αναρτήσεων στην Ανατολική Αττική, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, για κατοικίες και κτίσματα που κάηκαν τον Ιούλιο και χρειάζονται ανακατασκευή, για να κερδηθεί χρόνος θα δίδονται βεβαιώσεις πριν από την ολοκλήρωση της ανάρτησης ή της κύρωσης των χαρτών σε περιοχές που στον χάρτη είναι "καθαρές". Δηλαδή ήταν πάντα μη δασικού χαρακτήρα και οι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν νόμιμη οικοδομική άδεια σε δασικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση. Επίσης θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων που έληγε χθες σε διάφορες περιοχές της επικράτειας έως τα μέσα Ιανουαρίου.

"Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που στο παρελθόν χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα. Θυμίζω πως η περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς της Ηλείας είχε εκκρεμότητες που έκαναν δέκα χρόνια να κλείσουν, αφήνοντας ανοιχτά πολλά θέματα ιδιοκτησίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ως προς την κήρυξη αναδασωτέας περιοχής, αλλά και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων" σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, στην Ανατολική Αττική το περίγραμμα της πυρκαγιάς καταλαμβάνει 14.313 στρέμματα. Αναδασωτέα κηρύσσονται 5.808 στρέμματα, εκ των οποίων 4.359 καταστράφηκαν εκ νέου (από το Νταού Πεντέλης μέχρι τον Νέο Βουτζά) και επανακηρύχθηκαν αναδασωτέα. Εξαιρούνται της αναδάσωσης πολλαπλάσιες εκτάσεις 8.504 στρεμμάτων. Σε αυτά, σύμφωνα με την απόφαση ΦΕΚ Δ, αριθ. φύλλου 415/16 Οκτωβρίου, 2.500 είναι αγροτικά, άλλα τόσα περίπου αποτελούν εκτάσεις των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και των τοπικών ρυμοτομικών, ενώ για 2.491 στρέμματα αναφέρεται ότι την ημέρα της φωτιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση, αλλά σε επόμενη φάση θα διερευνηθεί η νομιμότητα αλλαγής χρήσης (π.χ. παράνομες εκχερσώσεις).

Στη Δυτική Αττική το περίγραμμα της πυρκαγιάς καλύπτει 52.909,16 στρέμματα. Οι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά και κηρύσσονται αναδασωτέες είναι 46.214,54 στρέμματα, οι εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά είναι 2.850,53 στρέμματα, ενώ εξαιρούνται της αναδάσωσης 3.844 στρέμματα.

Με τη σημερινή ανάρτηση του Δασικού Χάρτη ολοκληρώνονται οι αναρτήσεις στη Δυτική Αττική.

Τα δάση σε Ραφήνα και Ν. Μάκρη

Όπως περιέγραψε ο υπουργός, ο δασικός χάρτης της Ραφήνας - Νέας Μάκρης ανήκει στον ευρύτερο χάρτη που αναρτάται σήμερα, έκτασης 123.738 στρεμμάτων, και αφορά μεταξύ άλλων τους δήμους Αμαρουσίου, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Μελισσίων, Νέας Ιωνίας, Πικερμίου κ.ά. Ο δασικός χάρτης της Ραφήνας έχει έκταση 19.220 στρέμματα και της Νέας Μάκρης 36.078. Στη Ραφήνα μόνον 4.448 στρέμματα διατηρούν τη δασική μορφή τους, 1.504 παλιά δάση έχουν αλλάξει χρήση, τα 149 είναι οι δασωμένοι αγροί, 3.220 ήταν ανέκαθεν μη δασικά, 3.502 στρέμματα διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και άλλα 2.762 είναι υπό έγκριση.

Ο Δήμος Ραφήνας έχει δηλώσει ως οικιστικές πυκνώσεις (συστάδες αυθαιρέτων κατά κανόνα σε δασικές εκτάσεις) άλλα 3.631 στρέμματα. Με αφορμή αυτό, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι το 10% των δήμων δεν έστειλε ποτέ τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων, λέγοντας ότι "οι δήμοι που δεν ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή, ανέλαβαν ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων".

Στη Ραφήνα, από την επεξεργασία των στοιχείων που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται ότι 99 στρέμματα καμένα και αναδασωτέα βρίσκονται εντός του περιγράμματος των οικιστικών πυκνώσεων και 130 σε υπό έγκριση σχέδιο.

Ο δασικός χάρτης της Νέας Μάκρης, περιοχής που ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα, αποτυπώνει 17.704 στρέμματα δάσους, 937 στρέμματα που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα με αλλαγή χρήσης, 494 στρέμματα ήταν ανέκαθεν δασικά, 8.621 είναι εντός σχεδίου και για άλλα 8.294 η ένταξη στο σχέδιο εκκρεμεί. Σε σχέση με τα καμένα και κηρυγμένα αναδασωτέα, μια τεράστια έκταση 1.190 στρεμμάτων βρίσκεται σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης!

"Δεν θα αναπαραχθούν τα λάθη του παρελθόντος"

Ο Σ. Φάμελλος, ερωτηθείς για την αποκατάσταση και τη χωρική οργάνωση στο κατεστραμμένο Μάτι επιμένει πως θα τηρηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αναπαραχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Έχει δρομολογηθεί, πρόσθεσε, "από το υπουργείο μας, με τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, η κατάρτιση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου" για το οποίο ήδη έχουμε εξασφαλίσει και τη συνεργασία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως επιστημονική βοήθεια και επίβλεψη ώστε να γίνει ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση ανατολικά, διότι στην περιοχή καθυστερούν τα σχέδια πολεοδομικής οργάνωσης από το 1992 ώς το 1994, και αυτή είναι η πραγματικότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL