Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Για έναν χρόνο παρατείνεται η αναστολή οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Για έναν χρόνο παρατείνεται η αναστολή οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό

Για ακόμη έναν χρόνο παρατείνεται η αναστολή έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στη βορειοανατολική και νότια πλευρά του ορεινού όγκου του Υμηττού, η οποία επιβλήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέρυσι. Είχε προηγηθεί η μερική ακύρωση από το ΣτΕ του προστατευτικού Προεδρικού Διατάγματος του 2011 λόγω "μη τήρησης της διαδικασίας προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ)".

Η παράταση της αναστολής ισχύει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ΦΕΚ ΑΑΠ 213 και αφορά τα τμήματα του βουνού που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια επτά δήμων βάσει των ισάριθμων αποφάσεων του ΣτΕ (2355-2361/2017). Πρόκειται για τους Δήμους Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγµένης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας.

Όπως είναι γνωστό, κατά του Προεδρικού Διατάγματος "Καθορισμός μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή - Ιλισίων” είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης η πλειονότητα των δήμων που "αγκαλιάζουν" το βουνό, πατώντας στο γεγονός ότι του Προεδρικού Διατάγματος δεν προηγήθηκε εκπόνηση ΣΜΠΕ, επιδιώκοντας να "ξεδοντιάσουν" το προστατευτικό καθεστώς με σκοπό να τακτοποιήσουν περιοχές αυθαιρέτων και να προσθέσουν στο βουνό νέες, ασύμβατες με την προστασία του χρήσεις.

Το εν λόγω Π.Δ. επέκτεινε τη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας του βουνού συγκριτικά με εκείνο του 1978 και περιόριζε τις επιτρεπόμενες χρήσεις ανά ζώνη. Το ΥΠΕΝ ανέθεσε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το καλοκαίρι του 2016 προκειμένου να επαναδιατυπωθεί βάσει αυτής και το ισχύον Π.Δ. Η κατάρτιση της μελέτης έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έκρινε, τον Σεπτέμβριο του 2015, ότι ήταν απαραίτητη η ΣΜΠΕ σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικής Οδηγίας (2001/42).

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή Σ. Φάμελλου επιτρέπει μόνο την εκτέλεση εργασιών, π.χ. εξωτερικών επιχρισμάτων, επένδυση όψεων κ.λπ. εφόσον βρίσκονται σε ισχύ νόμιμες οικοδομικές άδειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL