Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Επεκτείνονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιφέρεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επεκτείνονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιφέρεια

Την επέκταση των κατεδαφίσεων και εκτός Αττικής σηματοδοτεί η σημερινή ειδική συνάντηση το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους συντονιστές των έξι Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου, Μακεδονίας - Θράκης, Αιγαίου και Κρήτης.

Αντικείμενο της συνάντησης ο προγραμματισμός των κατεδαφίσεων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του χθες (News 24/7), καθώς ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικοί κατάλογοι στο υπουργείο.

Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε πολύ μεγάλο βήμα τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική λέγοντας ότι "έκλεισε ο πρώτος κύκλος με την κατεδάφιση 22 αυθαιρέτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχει αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)".

Ο υπουργός, αναφερόμενος στην εν εξελίξει εργολαβία του ΥΠΕΝ, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στο παράκτιο μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, από το 35ο έως το 70ό χλμ., σημείωσε ότι "περιλαμβάνει την κατεδάφιση περί των 35 αυθαιρέτων" και πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει η κατεδάφιση 500 - 600 αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς, αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική.

Επί του ιδίου θέματος, μέσα από τη συχνότητα του 105,5 Στο Κόκκινο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σημείωσε χθες ότι τώρα ετοιμάζονται τα τεύχη του διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα "μόνιμο συμβόλαιο", ώστε "να εκτελεστεί μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση που θα αφορά κατά βάση την Αττική και με αυτό θα υλοποιήσουμε τη δέσμευση για ενεργοποίηση κατεδαφίσεων, αλλά και τη σύνταξη πρωτοκόλλων, που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές δασικού ενδιαφέροντος, εθνικούς δρυμούς, περιοχές αναδασωτέες, ρέματα και ζώνες αιγιαλού. Δηλαδή για καταπατήσεις της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου».

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ακόμη: «Έχουμε ήδη παραλάβει τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία έχουν έρθει από τη μεριά των Δασικών Υπηρεσιών και της Κτηματικής Υπηρεσίας, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε και από τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων, διότι εκεί υπήρχε μεγάλο ζήτημα».

Όσον αφορά την Αττική, συμπλήρωσε πως βρίσκεται "στον άμεσο προγραμματισμό μία σύμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιοχή της Μάνδρας, που ξεκινάει εντός των ημερών, για αυθαίρετα που έχουν καταπατήσει ρέματα», εξηγώντας ότι είναι η τρίτη σύμβαση μετά τις δύο προηγούμενες που υλοποιήθηκαν στη Σαρωνίδα, το Λαύριο και τον Μαραθώνα.

Για την πρώτη τρέχουσα εργολαβία του ΥΠΕΝ παρατήρησε: "Ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με μια τουριστική εγκατάσταση που είχε καταπατήσει τον αιγιαλό και με κατασκευές, τσιμεντένιες εξέδρες beach bar, ομπρέλες κ.λπ. σχεδόν μέσα στο κύμα. Ήταν μια προσβλητική κατασκευή που καθυστερούσε σχεδόν μία εικοσαετία να κατεδαφιστεί" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL