Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Επέκταση του προγράμματος κατεδαφίσεων στην περιφέρεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέκταση του προγράμματος κατεδαφίσεων στην περιφέρεια

Όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υφυπουργού Γ. Δημαρά χθες, ο επόμενος κύκλος αφορά τις κατεδαφίσεις στα ρέματα της Μάνδρας, για να ακολουθήσει ο μεγάλος όγκος σε αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς κ.λπ.

Την επιτάχυνση του ρυθμού κατεδαφίσεων προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος το αμέσως προσεχές διάστημα με την υπογραφή της σύμβασης για την απευθείας ανάθεση εργολαβίας κατεδαφίσεων στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, την ανανέωση των συμβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, πάλι από το υπουργείο, διευρυμένου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υφυπουργού Γ. Δημαρά χθες, ο επόμενος κύκλος αφορά τις κατεδαφίσεις στα ρέματα της Μάνδρας, για να ακολουθήσει ο μεγάλος όγκος σε αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς κ.λπ. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Έχουν ήδη παραληφθεί οι καταλογοι από τις μισές Περιφέρειεις και θα ξεκινήσει μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Και σε αυτό θα γίνει η ίδια ιεράρχηση με κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαιρέτων στη ζώνη αιγιαλού, σε δάση, δασικές εκτάσεις και ρέματα. Σημείωσε επιπλέον ότι επίκειται με νομοθετική ρύθμιση η αύξηση από 2,5% στο 5% των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα προστασίας περιβάλλοντος, ένα από τα 20 σημεία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο Λαύριο στις 7 Αυγούστου.

Ο περιορισμός στη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου σε ποσοστό 2,5% επί του συνόλου των διαθέσιμων πόρων είχε επιβληθεί το 2011 και το 2013 με το Μεσοπρόθεσμο. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του νέου υφυπουργού είπε ότι συνδέονται με τη δασική πολιτική και τις αναπλάσεις και την εποπτεία του μεγαλύτερου δημόσιου φορέα αρμοδιότητας ΥΠΕΝ, του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος, καλωσορίζοντας τον Γ. Δημαρά, σχολίασε πως ο ανασχηματισμός έδειξε ότι "η περιβαλλοντική πολιτική είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο εμπιστεύεται αλλά και ενισχύει». Υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΝ έχει συμβάλει την τελευταία τριετία σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα και θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα. Μεταξύ αυτών περιλάμβανονται οι Δασικοί Χάρτες, το Κτηματολόγιο, το Παρατηρητήριο Δόμησης, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μέσω Διαδικτύου. Χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε συμβολικά σημαντική, "διότι έχουμε την επίσημη έναρξη όλων των μελετών των δασικών χαρτών που είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί στο 100% η κατάρτισή τους".

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην προκήρυξη του Κτηματολογίου για πρόσληψη 70 δασολόγων και 30 δασοπόνων προκειμένου να λειτουργήσουν οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Ερωτηθείς για τις οικιστικές πυκνώσεις (συστάδες αυαθαιρέτων στα δάση), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "εμείς αναλαμβάνουμε να λύσουμε κάτι το οποίο δεν δημιουργήσαμε, αλλά θα το λύσουμε και σας επιβεβαιώνω ότι θα το λύσουμε -απολύτως με βάση τις συνταγματικές επιταγές" συμπληρώνονοντας ότι επί της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης την οποία έχει επεξεργαστεί ομάδα εργασίας δεν έχει τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, ανέφερε ότι έχει ιστορική σχέση με αυτό το υπουργείο από την περίδο του ΥΧΟΠ με υπουργό τον Στέφανο Μάνο, ενώ μίλησε για την ανάγκη "να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, διαφορετικά θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας". Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «θέλουμε επενδύσεις που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον, θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία που θα διαχέεται στην κοινωνία και όχι σε λίγους». Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η εφαρμογή επιπλέον μέτρων για την κλιματική αλλαγή από ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων, ενώ χαρακτήρισε "μεγάλο στοίχημα την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων που είναι τα νέα γενικά πολεοδομικά σχέδια για τους 325 δήμους της χώρας".

Ερωτηθείς ο υπουργός Γ. Σταθάκης για την πολεοδομική οργάνωση στο Μάτι, περιοχή εκτός σχεδίου, απάντησε ότι για να επισπευσθούν οι διαδικασίες μάλλον θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο του ειδικού χωρικού σχεδίου διαβεβαιώνοντας ότι "προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, την οποία θα μπορέσουμε σύντομα να ωριμάσουμε και να προτείνουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL