Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Έπεσαν δύο αυθαίρετα σε καταπατημένες δασικές περιοχές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έπεσαν δύο αυθαίρετα σε καταπατημένες δασικές περιοχές

Με δύο κατεδαφίσεις, κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων σε καταπατημένη δημόσια δασική έκταση, το ένα μάλιστα και στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, με τη διαταγή εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης να έχει εκδοθεί πριν 16 και 15 χρόνια (2202-2003) αντίστοιχα, ξεκίνησε από προχθές η εφαρμογή της νομιμότητας στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει την κατεδάφιση των 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική μετά τη συμφορά στο Μάτι.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, χθες και προχθές έπεσαν τα πρώτα αυθαίρετα. Το ένα, παρά θιν' αλός, στο παράκτιο μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, σκελετός οικοδομής περί τα 300 τ.μ. με υπόγειο και ισόγειο και περίφραξη από συρματόπλεγμα το οποίο προοριζόταν για κατοικία. Το δεύτερο, διώροφη οικία 120 τ.μ. στην Αγριλέζα, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, σε δημόσια δασική έκταση, καμένη και κηρυγμένη αναδασωτέα. Τα δύο κτίσματα περιλαμβάνονται σε κατάλογο 22 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στο παραλιακό μέτωπο, στην Αγριλέζα και στην περιοχή Μαραθώνα - Διονύσου, οι κάτοχοι των οποίων έχουν ενημερωθεί για την κατεδάφισή τους. Το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι η υλοποίηση των δύο πράξεων κατεδάφισης πραγματοποιείται βάσει της τροπολογίας του ΥΠΕΝ (άρθρο 52, ν. 4559/2018, ΦΕΚ 142 Α/3-8-2018), η οποία παρέχει τη δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε, με την άμεση χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, επέκταση της σύμβασης του δεύτερου τμήματος «Εκτέλεση αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις εντός των ορίων των Δήμων Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Κρωπίας». Ανακοίνωσε ακόμη πως από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων και εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα και Διονύσου, στο πλαίσιο της επέκτασης και του πρώτου τμήματος της σύμβασης «Εκτέλεση αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις εντός των ορίων των Δήμων Μαραθώνα και Διονύσου». Το Πράσινο Ταμείο, με απόφασή του στις 2 Αυγούστου, ενέκρινε τη χρηματοδότηση της επέκτασης της σύμβασης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις παραπάνω περιοχές, η οποία έληγε στο τέλος του έτους.

Γ. Σταθάκης: Ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης με δήλωσή του επισημαίνει ότι "η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων στην Αττική υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις πριν από λίγες εβδομάδες. Χθες ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος των κατεδαφίσεων, που περιλαμβάνει 22 παραδοτέα κτίσματα στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, στην περιοχή Αγριλέζα και στην περιοχή Μαραθώνα - Διονύσου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις μέσω διαδοχικών νέων προκηρύξεων διαγωνισμών», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι τρέχει και ο πρώτος διαγωνισμός του ΥΠΕΝ για την απευθείας ανάθεση εργολαβίας προς εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας, στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών - Σουνίου από το 35ο χλμ. έως το 70ο χλμ. (Σήμοι Κρωπίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής) συνολικού προϋπολογισμού 134.945 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Κατατέθηκαν τρεις προσφορές και ο υπουργός Γ. Σταθάκης υπέγραψε χθες την απόφαση ανάθεσης και κατακύρωσης στον μειοδότη. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και υπογραφής της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η διάρκειά της ορίζεται για ένα χρόνο με δυνατότητα επέκτασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL