Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Συστηματικές και συνεχείς περιβαλλοντικές μετρήσεις στο Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συστηματικές και συνεχείς περιβαλλοντικές μετρήσεις στο Μάτι

Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δεν έχουν δείξει ανησυχητικά ευρήματα για την κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα, την έκθεση του πληθυσμού σε αιωρούμενα σωματίδια και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων διαβεβαιώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Έρευνας (εποπτεύει τα δημόσια ερευνητικά κέντρα) και το Υγείας. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο Μάτι καταγράφονται συστηματικά και σε συνεχή βάση επισημαίνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή φάση, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκα και γάντια) σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, από τις μετρήσεις του ΕΛΚΕθΕ, του Δημόκριτου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου έως χθες στα δείγματα θαλασσινού νερού που συλλέχθηκαν και αφού προσδιορίστηκαν οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) και οι οργανοχλωριωμένες ενώσεις, που σχηματίζονται κατά την καύση οποιασδήποτε οργανικής ύλης , φάνηκε πως οι τιμές των ολικών ΠΑΥ κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές θάλασσες.

Μόνο σε ένα δείγμα και για ορισμένες ΠΑΥ παρατηρήθηκαν ελαφρά αυξημένες τιμές, αρκετά χαμηλότερες όμως από τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση, ενώ σε κανένα δείγμα δεν αναφέρθηκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Όσον αφορά την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των εισπνεόμενων αιωρούμενων σωματιδίων 10 μικρομέτρων (ΑΣ10) είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Επιπλέον, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων ΑΣ10 για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (χρώμιο, κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδο) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν του αναμενόμενου υποβάθρου, που μετρήθηκαν στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Τα επίπεδα αιθάλης είναι φυσιολογικά αν και κάπως αυξημένα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του αστικού υποβάθρου. Επιπλέον εξετάζονται δείγματα επικαθίσεων στο έδαφος όπως υπόγειων υδάτων από γεωτρήσεις ή πηγάδια για ανίχνευση ρύπων.

Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν ότι οι τιμές των αποτελεσμάτων εως σήμερα είναι εντός των επιτρεπομένων ορίων για το νερό ύδρευσης και οι 108 αναλύσεις πόσιμου ύδατος του δικτύου των πυρόπληκτων δήμων έδειξαν τιμές κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Μεταξύ άλλων, έγινε συλλογή πόρτα - πόρτα αποβλήτων ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών και ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ διαμόρφωσε ειδικό πρόγραμμα με ειδικό τιμολόγιο για την επεξεργασία και διαχείρισή τους, ενώ ολοκλήρωσε και την περισυλλογή 475 καμένων οχημάτων (ΟΚΤΖ).

Μαζί με τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης έγιναν θυροκολλήσεις σε πάνω από 60 αυθαίρετα ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ στην περιοχή για εντοπισμό τυχόν παράνομης συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης επικινδύνων και μη αποβλήτων. Παράλληλα, οι επιθεωρητές Δόμησης συνεχίζουν τις αυτοψίες, με έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, καθώς και στη διερεύνηση του τρόπου δόμησης της περιοχής διαχρονικά και σε συνδυασμό με τον δασικό χαρακτήρα, με ταυτόχρονο έλεγχο των οικοδομικών αδειών. Το υπουργείο Υγείας παραθέτει τις ενέργειές του για την ιατρική και ψυχολογική βοήθεια των πληγέντων προαναγγέλλοντας ότι επίκειται λειτουργία 24ωρου τηλεφωνικού κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης με δωρεάν χρέωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL