Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η πρώτη μάχη για την απελευθέρωση του παράκτιου μετώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρώτη μάχη για την απελευθέρωση του παράκτιου μετώπου

Στα μέσα του επόμενου μήνα, από το παράκτιο μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, μεταξύ 35ου και 70ού χλμ., αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της νομιμότητας... επί του εδάφους ύστερα από δεκαετίες. Πρόκειται για την παραλιακή ζώνη των Δήμων Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Η προκήρυξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του πρώτου διαγωνισμού για την ανάθεση εργολαβίας κατεδάφισης 20 αυθαίρετων κατασκευών είναι γεγονός από την Πέμπτη 23 Αυγούστου.

Το αντικείμενο του έργου, έτσι όπως περιγράφεται στην προκήρυξη, είναι η εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας σύμφωνα με τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που εστάλησαν από τα κατά τόπους δασαρχεία, κτηματικές και την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Επίσης, περιλαμβάνει και "τη μεταφορά διά ξηράς και τη διάθεση των προϊόντων κατεδαφίσεων σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους και με κατάλληλα για τον σκοπό αυτό μεταφορικά μέσα καθώς και την πλήρη και κατάλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση στην περιοχή των εργασιών κατεδάφισης".

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν προσφορές μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης, 29 Αυγούστου. Η επιλογή αναδόχου, η πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών, η απόφαση ανάθεσης, η υποβολή ενστάσεων και η εκδίκασή τους, η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση της εργολαβίας υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου με δυνατότητα επέκτασης. Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 167.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και η εργολαβία θα δοθεί με απευθείας ανάθεση, όπως προβλέπει το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων 3.200 κραυγαλέων περιπτώσεων αυθαιρέτων στην Αττική, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση στην ακτή, βρίσκονται σε καμένα δάση και δασικές εκτάσεις, άρα αναδασωτέες περιοχές, σε οριοθετημένα ρέματα ή έχουν κριθεί επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίσματα.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, για την πρώτη φουρνιά κατεδαφίσεων έχουν επιλεγεί 208 κτίσματα. Στους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ιδιοκτήτες κοινοποιείται ειδοποίηση με την οποία ενημερώνονται ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών από την επίδοση της κοινοποίησης. Παράλληλα, καλούνται να απομακρύνουν οικοσκευές κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις, η εκτέλεση των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης εκκρεμεί πάνω από είκοσι χρόνια.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για αυθαίρετα σε πολλαπλώς προστατευόμενες περιοχές, τα οποία κατανέμονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ως εξής:

* 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς (στην Αττική έχουμε τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που ιδρύθηκε το 1971, και του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Ο Εθνικός Δρυμός ιδρύθηκε το 1961 και από το 2007 το βουνό διαθέτει και προστατευτικό Προεδρικό Διάταγμα με τον καθορισμό ζωνών προστασίας).

* 105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα.

* 20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, με τις οποίες θα "εγκαινιαστούν" οι κατεδαφίσεις. Το εν λόγω τμήμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του εμπίπτει και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2004 με το οποίο καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, χρήσεις γης και περιορισμοί δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό Όρμο μέχρι και την Αγία Μαρίνα Κρωπίας.

* 35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων.

* 17 κατασκευές στον υγρότοπο Βουρκάρι στα Μέγαρα, ο οποίος διαθέτει και αυτός Προεδρικό Διάταγμα προστασίας. Τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς χαρακτηρίστηκε Περιφερειακό Πάρκο και καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ανά ζώνη, όπως και μέτρα προστασίας και διαχείρισης.

* 16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική.

Το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η προκήρυξη του πρώτου διεθνούς διαγωνισμού, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για την κατεδάφιση 300-400 κτισμάτων λόγω του διευρυμένου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ο οποίος θα κοινοποιηθεί και στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL