Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Μείωση κατά 75% της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση κατά 75% της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ

Θεαματική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας κατά 75% στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2018 δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, το ανταποδοτικό τέλος των 4 λεπτών μαζί με τον ΦΠΑ ανά αγορά λεπτής πλαστικής σακούλας ισχύει από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα επίσημα στοιχεία εσόδων πρώτου τριμήνου της ΑΑΔΕ λένε ότι οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και στα πολυκαταστήματα ήταν 202.887.964 τεμάχια. Το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τέλος που βεβαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ήταν 6.086.639 ευρώ.

Συγκριτικά "με τις αντίστοιχες ποσότητες ετήσιας χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ανάγοντας την ποσότητα σε ετήσια βάση, εμφανίζεται θεαματική μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας της τάξεως του 75% στα σούπερ μάρκετ, ενώ μείωση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο" παρατηρεί το ΥΠΕΝ. Προσθέτει δε ότι η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας ήταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς και των οργανώσεων. Όπως εξηγεί, "τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν επαρκούν για την πλήρη εικόνα της χρήσης πλαστικής σακούλας, είναι όμως ενδεικτικά, διότι από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίνουν ετήσιο ισοδύναμο συντελεστή χρήσης 75 τεμαχίων ανά πολίτη".

Το ΥΠΕΝ προαναγγέλλει θέσπιση νέων εργαλείων, όπως η αποτύπωση σειριακού αριθμού (barcode) και σήμανσης σε κάθε σακούλα με ημερομηνία παραγωγής και χώρα προέλευσης, η καταχώρηση του συνόλου των παραγωγών στο Εθνικό Μητρώο, η θέσπιση προδιαγραφών και οι ειδικοί έλεγχοι, εκτιμώντας πως η εφαρμογή τους θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας και στους τομείς του λιανικού εμπορίου που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα περιοριστικά μέτρα (λαϊκές αγορές και περίπτερα). Επιπροσθέτως, θεωρεί πως η χρήση των παραπάνω εργαλείων θα εξαλείψει την παράτυπη κυκλοφορία σακουλών και τη φοροδιαφυγή, ενώ η υιοθέτηση κοινής μεθοδολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καταστήσει δυνατό τον ακριβή υπολογισμό της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος χαιρετίζει τη θετική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι "τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους από τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστραφούν άμεσα και εξ ολοκλήρου στους πολίτες μέσω της διάθεσης άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς προϊόντων, όπως πάνινες, βιοαποδομήσιμες και πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL