Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Τα πρώτα βήματα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πρώτα βήματα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Τη σύνταξη σχεδίου νόμου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του επόμενου τριμήνου, ώστε να θωρακιστεί θεσμικά περαιτέρω το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και να υλοποιηθεί στη συνέχεια -αίτημα δεκαετιών άλλωστε-, προανήγγειλε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, αλλά και ουσίας, για πιο ανθρώπινες πόλεις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερ. Κυπριανίδου, των δημάρχων Αθήνας Γ. Καμίνη, Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη, Χολαργού - Παπάγου Η. Αποστολόπουλου, εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, των γραμματέων Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα, Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη του ΥΠΕΝ, του προέδρου της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) Γ. Πολύζου και του προέδρου του Πράσινου Ταμείου Γ. Πατρίκιου.

Ο πρωθυπουργός, στην εισήγησή του, ως πρώτα βήματα στον δρόμο για τη δημιουργία του πάρκου περιέγραψε "την οριοθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, της ΕΤΑΔ, των δήμων και της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του φορέα διαχείρισης, που με τα σειρά του θα είναι αυτός που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, στον οποίο θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού".

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον νόμο κρίσιμο βήμα υπογραμμίζοντας ότι "βουλήσή μας είναι η επεξεργασία του να αποτελέσει μια συλλογική προσπάθεια να ακουστούν όλες οι απόψεις και να συντεθούν όλες οι αγωνίες, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα, ώστε να έχουμε έναν νόμο που θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει τις αγωνίες μας, τις ανάγκες μας, το όραμά μας για τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί, θα υλοποιηθεί το πάρκο και ο φορέας διαχείρισής του".

Επίσης αναφέρθηκε και σε μια άλλη εκκρεμότητα, την κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει μερικώς (όρια επτά δήμων) το προστατευτικό Διάταγμα του 2011 περί "καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων - Γουδή - Ιλισσίων" διότι δεν είχε προηγηθεί η εκπόνηση της ΣΜΠΕ.

Εκκρεμεί η δημοσιοποίησή της για να εγκριθεί και στη συνέχεια να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον ορεινό όγκο. Το ΥΠΕΝ, από τον περασμένο Οκτώβριο και για ένα χρόνο, έχει απαγορεύσει την έκδοση οικοδομικών αδειών και εργασιών εν αναμονή του νέου Προεδρικού διατάγματος. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποκατάσταση του υπερκείμενου θεσμικού πλαισίου προσθέτοντας ότι "αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων, που θα έχουν στόχο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την αξιοποίησή του από τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση".

Στην αρχή της ομιλίας του, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι είναι μια ημέρα "που μας υπενθυμίζει το μεγάλο ζήτημα, το κρίσιμο θέμα της εποχής μας, που είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα, η ανάγκη να υπάρξει τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά, ταυτόχρονα, και στην κλίμακα την εθνική, την τοπική".

Ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του σχεδίου νόμου

Ερωτηθείς ο Σ. Φάμελλος από την "Αυγή" για τις ενέργειες που προγραμματίζονται εφεξής, καθότι το ΥΠΕΝ είναι το επισπεύδον υπουργείο, απάντησε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη και επιπρόσθετα κατά περίπτωση εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας (τα νοσοκομεία στην περιφερειακή ζώνη του πάρκου) ή του Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα επεξεργαστεί το σχέδιο νόμου...

Πρώτη υποχρέωση της ομάδας, εξηγεί, είναι η καταγραφή όλων των πράξεων της διοίκησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, τις χρήσεις γης κ.λπ. ώστε να δημιουργηθεί ειδικός φάκελος για κάθε έκταση. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θύμισε ότι το Πάρκο Γουδή "αποτελεί χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας στην καρδιά της Αθήνας, αν και βρίσκεται σε ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων δεκάδων διαφορετικών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Στη συνέχεια, λέει ο Σ. Φάμελλος, η ομάδα θα επεξεργαστεί και θα καταλήξει στις κατευθύνσεις σχεδιασμού και διαχείρισης του πάρκου, αλλά και στον χαρακτήρα, τις αρμοδιότητες, τη χρηματοδότηση του υπό συγκρότηση φορέα.

Ακόμη εξηγεί ότι ο φορέας διαχείρισης, μεταξύ άλλων, θα είναι υπεύθυνος, λόγου χάρη, για την εφαρμογή άμεσων λειτουργικών παρεμβάσεων, όπως η απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας, για τη θεσμική ολοκλήρωση της ρύθμισης μέσω εκπόνησης ειδικού χωρικού σχεδίου, θα έχει τον πρώτο λόγο για συνεργασία με άλλους φορείς, π.χ. για την επανάχρηση κτηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL