Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Ελλάδα με θετικό πρόσημο στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα με θετικό πρόσημο στην προστασία του περιβάλλοντος

Στα προβλήματα και τις εκκρεμότητες δεκαετιών που δρομολόγησε την επίλυσή τους ή την ολοκλήρωσε, εν είδει συνολικού απολογισμού, επέλεξε να εστιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Έτσι, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που είχε αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο να έχει κυρωθεί το 31,4% των δασικών χαρτών, έναντι μόλις 0,8% των τελευταίων 30 ετών.

Στο μέγα κεφάλαιο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, το ΥΠΕΝ επισημαίνει: "Ξεπερνάμε τον Μεσαίωνα των χωματερών. Από τις 293 χωματερές και τα 80 εκατ. πρόστιμα έχουν ήδη κλείσει και αποκατασταθεί 260 χωματερές" προσθέτοντας ότι με τον νέο εθνικό σχεδιασμό του συνόλου των στερεών αποβλήτων που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 "δώσαμε για πρώτη φορά απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή τεσσάρων ρευμάτων και οργανικών αποβλήτων".

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων όπου καταγράφεται η διαδρομή τους από την παραγωγή έως την τελική διαχείριση. Ήδη έχουν καταγραφεί 30.000 επιχειρήσεις, από 1.700. Υπενθυμίζει δε ότι έχουν διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 1,2 δισ. ευρώ για υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων και άλλο 1 δισ. ευρώ για δίκτυα συλλογής και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Όσον αφορά τον φυσικό πλούτο της χώρας, επισημαίνει ότι με την αναθεώρηση του Εθνικού Καταλόγου των περιοχών του Δικτύου Νatura η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Η αναθεώρηση "έφερε" τετραπλασιασμό της έκτασης των θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου σε ποσοστό 20%, έναντι 6% έως το 2016. Εκκινά η εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων και Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για το σύνολο των περιοχών Natura με αξιοποίηση 17,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Άλλα τόσα, 17 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν στο υπό υλοποίηση μεγαλύτερο πρόγραμμα Life για το φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα, Life-IP 4 Natura.

Ακόμη σημειώνει ότι ιδρύθηκαν "8 νέοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αυξήθηκε η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων 28 και χρηματοδοτούνται πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλέον, όλες οι περιοχές Natura 2000 διαθέτουν φορέα διαχείρισης".

Αναφέρεται και στην κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του τριεθνούς Πάρκου Πρεσπών, εκκρεμότητα 17 ολόκληρων ετών.

Όσον αφορά τον χωρικό σχεδιασμό, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει: "Διαμορφώνουμε για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για τον θαλάσσιο και παράκτιο χωροταξικό σχεδιασμό. Χρηματοδοτούμε και προωθούμε την εκπόνηση τοπικών και χωρικών σχεδίων σε όλους τους δήμους της χώρας, με κατεύθυνση την ανάπτυξη του χώρου με όρους βιωσιμότητας". Παράλληλα χρηματοδοτήθηκαν 162 δήμοι της χώρας από το Πράσινο Ταμείο για να συντάξουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ενώ άλλοι 172 με 65 εκατ. ευρώ για προγράμματα αστικής αναζωογόνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL