Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Προαναγγελλία Σ. Φάμελλου / Nέες παρατάσεις στους δασικούς χάρτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελλία Σ. Φάμελλου / Nέες παρατάσεις στους δασικούς χάρτες

Νέες παρατάσεις για: υποβολή αντιρρήσεων, κατάθεση των οικιστικών ορίων από τους δήμους και εξαγορά εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που καλλιεργούνται προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης για τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.

Ειδικότερα, με νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή (18 Μαΐου), θα δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων επί του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη έως τις 31 Ιουλίου.

Η παράταση αφορά την ανάρτηση του δεύτερου πακέτου χαρτών που ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Παρατείνεται εκ νέου (16 Ιουλίου) η προθεσμία που εξέπνευσε στις 15 Μαΐου, καθώς οι δήμοι αρνούνται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να υποβάλλουν τα όρια των σχεδίων πόλης και τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων (συστάδες αυθαιρέτων στα δάση) προκειμένου αυτές οι περιοχές να εξαιρεθούν από την ανάρτηση. Επίσης παρατείνεται κατά δύο χρόνια, έως τις 8 Αυγούστου 2020, η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση.

Παράλληλα, για τις αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 25.9.2017, στο πρώτο κύμα αναρτήσεων σε 33 περιοχές που έχει δώσει ήδη κυρωμένους μερικώς δασικούς χάρτες για το ένα τρίτο της χώρας, τίθεται χρονικό όριο στην εξέταση των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες ΕΠΕΑ έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

Όπως δήλωσε ο Σ. Φάμελλος, η νομοθέτηση αποσκοπεί:

* "Να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια και μετά από πολλές παρατάσεις.

* Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσον αφορά τις επιδοτήσεις, με την εναρμόνιση της ημερομηνίας αντιρρήσεων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους αγρότες ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

* Να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των επιτροπών.

* Να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, χρησιμοποιώντας τη διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 για γεωργική καλλιέργεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL