Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ξεκίνησε ο διάλογος για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα δάση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε ο διάλογος για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα δάση

Την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τα δάση, με ορίζοντα εικοσαετίας, σηματοδότησε η χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με το θέμα αυτό και προσκεκλημένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.

Προηγουμένως, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής Κ. Ιγγλέζη είχε χαρακτηρίσει ασυνήθιστη και θετική εξέλιξη την όλη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά συνεργάζεται η εκτελεστική εξουσία με τη νομοθετική, εγκαινιάζοντας δημόσιες δημοκρατικές διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης.

Όπως είπε η κ. Ιγγλέζη, φιλοδοξούμε να υιοθετήσουμε ένα άλλο μοντέλο δασοπονίας που να μπορεί να διευρύνει τις δυνατότητες απασχόλησης, πέρα από τη δασοπονία και σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή μη ξυλωδών προϊόντων, η εκτατική κτηνοτροφία, η δασική αναψυχή. Το προσδιόρισε ως μεσογειακό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις εδώ συνθήκες, που θα συνυπολογίζει και τις πολιτικές της Ε.Ε αλλά και διεθνείς καλές πρακτικές.

Ιδιαίτερη πτυχή του θα αποτελεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, άρα η προστασία και η διαχείριση δημόσιου αγαθού και εν τέλει του δημοσίου συμφέροντος, καθώς το 80% είναι δημόσια, ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής, για να συμπληρώσει πως ο κορμός εφαρμογής της στρατηγικής μετά τη θεσμοθέτησή της θα είναι η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα διαχρονικό έλλειμμα έρχεται να καλύψει η στρατηγική, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, δεδομένου ότι τα ελληνικά δάση, αν και καλύπτουν σε έκταση τα δύο τρίτα της χώρας, δεν συμβάλλουν καθόλου στο ΑΕΠ, ενώ "εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν κατά 1% του ΑΕΠ, προσφέροντας ταυτόχρονα εργασία και ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Όπως είπε, εύφορο έδαφος για τη διαμόρφωση και εφαρμογή της στρατηγικής έχουν δημιουργήσει "οι σημαντικές τομές που έχουμε υλοποιήσει, με την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τους φορείς προστατευόμενων περιοχών και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών των δασικών διαχειριστικών μελετών".

Εξήγησε δε ότι βασικό κεφάλαιο θα αποτελέσει η κλιματική αλλαγή τόσο ως πολιτική προσαρμογής όσο και μετριασμού των επιπτώσεων, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα, όπως και για τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, σοβαρή απειλή για τα δάση και τις υπηρεσίες που παρέχουν αποτελούν οι δασικές πυρκαγιές και κυρίως οι μεγαπυρκαγιές, που και αυτές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο διάλογος για την εθνική στρατηγική για τα δάση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, περιλαμβάνει:

* Ειδικές θεματικές συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.

* Θεματικά συμμετοχικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσα στον Μάιο.

* Ηλεκτρονική διαβούλευση, μεταξύ των οποίων και μέσω www.opengov.gr.

* Συγκρότηση επιστημονικής ομάδας που θα παραλαμβάνει και θα επεξεργάζεται τα σχόλια.

* Έκδοση της τελικής Υπουργικής Απόφασης με την εθνική στρατηγική για τα δάση (Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας) τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό θα συνοδεύεται και από επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι επιμέρους θεματικές στις οποίες θα αναπτυχθεί είναι οι εξής:

* Οικονομία του δάσους.

* Κλιματική αλλαγή.

* Προστασία και οικοσυστημικές λειτουργίες.

* Απογραφή και παρακολούθηση.

* Έρευνα και καινοτομία.

* Διεθνείς πολιτικές και νομοθεσίες.

* Διακυβέρνηση δασικού τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL