Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη / Ενεργοποιείται η διαδικασία στατικού ελέγχου των αυθαιρέτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη / Ενεργοποιείται η διαδικασία στατικού ελέγχου των αυθαιρέτων

Για τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτήρια ή τις αυθαίρετες προσθήκες ή παράνομες χρήσεις, εφόσον η μελέτη στατικής επάρκειας δείξει ότι απαιτούνται εργασίες ενίσχυσης, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να το πράξουν εντός τριών ετών, ενώ, έως ότου αυτές ολοκληρωθούν, τα αυθαίρετα δεν θα μπορούν να ενοικιαστούν ή να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας (π.χ. βιοτεχνικές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η οποία οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ και με την οποία ενεργοποιείται η εφαρμογή ολοκληρωμένου στατικού ελέγχου των παραβάσεων έτσι όπως ορίζεται σε διάταξη του Νόμου 4495/2017 "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος". Από τον ίδιο νόμο προβλέπεται έκπτωση 10% στο ειδικό πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων για την εκπόνηση στατικής μελέτης.

Προγενέστερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (3976 ΦΕΚ Β/14.11.2017) καθόρισε τα ποσοστά μείωσης του προστίμου για δαπάνες στατικής ενίσχυσης των κτηρίων ανάλογα με τη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας. Ήτοι για την εκτέλεση των εργασιών ενίσχυσης βάσει της μελέτης επεμβάσεων η μείωση του προστίμου κατά το κόστος αυτών και έως 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (π.χ. Ζάκυνθος), 50% σε περιοχές επικινδυνότητας 2 και 30% σε περιοχές επικινδυνότητας 1.

Η μελέτη στατικής επάρκειας είναι υποχρεωτική για:

* Κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη.

* Τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Νόμο 4178 και με βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα Δελτία Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου κατατάσσεται σε Υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου.

* Κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτήρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό. Στη Σ2 κατηγορία υπάγονται "συνήθη κτήρια" όπως κατοικίες, γραφεία, βιομηχανικά κτήρια, ξενοδοχεία, χώροι εκθέσεων, αποθήκες, κτήρια Δημοσίου κ.ά. Στη Σ3 υπάγονται κτήρια στα οποία βρίσκονται πολίτες σχεδόν όλο το 24ωρο (αεροδρόμια, κτήρια εκπαίδευσης, δικαστηρίων, συναυλιών, αθλητικών συγκεντρώσεων, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λπ.). Στη Σ4 κατηγορία ανήκουν νοσοκομεία, κλινικές, κτήρια τηλεπικοινωνιών, παραγωγής ενέργειας κ.ά.

Μόνο τεχνική έκθεση

Επιπρόσθετα, στην απόφαση καταγράφονται 10 κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών για τις οποίες απαιτείται μόνο τεχνική έκθεση του αρμόδιου μηχανικού, π.χ. κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου, πιλοτής, αυθαίρετη προσθήκη στέγης και προσδιορίζεται επακριβώς το περιεχόμενο της μελέτης στατικής επάρκειας, όπως και η διαδικασία ενίσχυσης του κτηρίου στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας. Το συμπέρασμα της μελέτης για τη στατικότητα του κτηρίου κοινοποιείται υποχρεωτικά στον ενδιαφερόμενο, συνοδεύει τη βεβαίωση του μηχανικού σε κάθε δικαιοπραξία και κατατίθεται στο πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αυθαιρέτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες, το ΥΠΕΝ "τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, στο νομοσχέδιο 'Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη Θαλάσσια Χωροταξία', σχετικά με την παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου. Ειδικότερα, θα παραταθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018 η έκπτωση του 20% του πρώτου εξαμήνου προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες πράξεις για την εφαρμογή του νόμου". Το πρώτο εξάμηνο εκπνέει στις 8 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL