Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Σ. Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Σ. Φάμελλος: Νομοθετική πρωτοβουλία για ανοιχτά ρέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Σ. Φάμελλος: Νομοθετική πρωτοβουλία για ανοιχτά ρέματα

"Η δυτική Αττική είναι μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Η πολυετής αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων για τον τόπο και τους ανθρώπους της δυτικής Αττικής δεν ήταν τυχαία. Ήταν πολιτική επιλογή, με ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν υπήρξε και δεν εφαρμόστηκε ένα συνολικό και στοχευμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα η περιοχή να αφεθεί στη μοίρα της και οι πόροι της να σπαταληθούν. Για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων στο Θριάσιο έχουμε ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και περιμένουμε την επιβολή προστίμου, το οποίο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, επειδή δεν υπήρχε σύνδεση των κτισμάτων με το αποχετευτικό δίκτυο και τη μονάδα του Θριασίου, η οποία υφίσταται από το 2012.

Σε όλη τη δυτική Αττική υπάρχουν συσσωρευμένα αλλά και διεσπαρμένα επικίνδυνα απόβλητα, παράνομες χωματερές, συχνά στις κοίτες ρεμάτων, ελλείψεις ελέγχων σε βιομηχανικές δραστηριότητες, εγκαταλελειμμένα και παροπλισμένα πλοία κ.λπ. Και, φυσικά, ούτε λόγος για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Αν και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2015, υπήρξε αδράνεια και κάλυψη αυθαιρεσιών. Το ίδιο ισχύει και για τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, όπου μετά από καθυστέρηση έξι χρόνων βρίσκονται αυτές τις μέρες σε διαδικασία υπογραφών, απελευθερώνοντας πόρους ΕΣΠΑ στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Τον Μάρτιο 2018 η κυβέρνησή μας ολοκληρώνει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας για όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής Αττικής. Προγραμματίζουμε νομοθετική πρωτοβουλία για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά, η οποία θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα αφορά στα έργα και τις παρεμβάσεις για την πρόληψη του κινδύνου πλημμυρών, όπως αυτά της Μάνδρας και του Θριάσιου Πεδίου.

Ολοκληρώσαμε το εθνικό και τα περιφερειακά σχέδια απορριμμάτων και το εθνικό σχέδιο για τα επικίνδυνα, ώστε να ξεφύγουμε από τον μονόδρομο της ταφής και των προστίμων και να πετύχουμε ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Αναβαθμίσαμε τον ρόλο των επιθεωρητών και των ελέγχων περιβάλλοντος και προχωράμε σε προγραμματισμό ελέγχων και όχι μόνο μετά από ατυχήματα ή καταγγελίες ρύπανσης.

Με τα περιφερειακά συνέδρια δίνουμε λόγο στον πολίτη και την Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, αλλά και για τον σχεδιασμό και την εκκίνηση μιας νέας οικονομίας που θα περιέχει ενσωματωμένα τα κριτήρια του περιβάλλοντος και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL