Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Σ.Φάμελος: Η συμφωνία των Παρισίων αποτελεί βασική στρατηγική της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελος: Η συμφωνία των Παρισίων αποτελεί βασική στρατηγική της κυβέρνησης

«Ο ρόλος των κοινοβουλίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός μοχλός πίεσης για την προσήλωση στη συνθήκη των Παρισίων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, ενημερώνοντας την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος για τα αποτελέσματα της 23ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP 23), που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη από 6 έως 17 Νοεμβρίου.

Ο Σ.Φάμελος επεσήμανε ότι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στην ελληνική ατζέντα, ενώ σημείωσε ότι η ύπαρξη τόσο εθνικών όσο και κοινωνικών πολιτικών, λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης για την προώθηση της συμφωνίας των Παρισίων.

«Απαιτείται αλλαγή συστήματος και όχι αλλαγή κλίματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, είναι ξεκάθαρο πως βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία είναι η διεκδίκηση συμμαχίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι, η απόφαση για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, δεν απηχεί το σύνολο της κοινότητας της χώρας» και πρόσθεσε ότι «οφείλουν και περιβαλλοντικά και ηθικά να επιστρέψουν στη συμφωνία των Παρισίων».

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθούμε από μία τέτοια διεκδίκηση. Η αποχώρησή της έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό στη χρηματοδότηση περίπου 100 δισ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πιθανολογούμενο σενάριο αλλά μια αποδεκτή παγκόσμια πραγματικότητα, την οποία η παγκόσμια οικονομία έχει αποφασίσει να τη διαχειριστεί. Η συμφωνία των Παρισίων για μας, αποτελεί και πλαίσιο και βασική στρατηγική της κυβέρνησης. Και είναι ξεκάθαρο ότι συζητάμε για δύο μεγάλους άξονες. Μείωση των εκπομπών ρύπων και προσαρμογή».

«Πρέπει να ενδυναμωθεί η παγκόσμια φωνή. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές αν δεν πιάσουμε τους στόχους και δεν προχωρήσουμε σε δράσεις. Τα κλιματικά φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα είναι μικρά καμπανάκια για κάθε κράτος που δεν έχει υπόβαθρο», υπογράμμισε ο Σ.Φάμελος.

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας ο Σ.Φάμελος, επικαλούμενος και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τόνισε ότι τα επιτεύγματα της χώρας μας χαρακτηρίζονται σημαντικά, ενώ υπερκαλύπτουν με το παραπάνω τους ευρωπαϊκούς στόχους, τόσο για τις ΑΠΕ όσο και την μείωση των εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο Οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος με την μετατροπή της σε γενική γραμματεία και ενίσχυση του Μητρώου Ελεγκτών αλλά και των ελέγχων.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση «για πάγωμα του Προγράμματος Ήλιος», αντέτεινε ότι μπορεί το 2011 να προέβλεπε τεράστιες επενδύσεις φωτοβολταϊκών, όμως χρειάζεται ανασχεδιασμό γιατί είχε σοβαρότατα κενά, ήταν ανώριμο, επισφαλές και δεν διευκρίνιζε ούτε ποιος θα αγόραζε ούτε με τι κεφάλαια αλλά ούτε και ξεκαθάριζε τη βούληση των Δικτύων που θα μετέφεραν την ενέργεια στη Β.Ευρώπη.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία ενάντια στον άνθρακα σημείωσε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί», προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρές.

Τέλος, με αφορμή τα τραγικά αποτελέσματα από τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε έμφαση σε ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνου, διαβεβαιώνοντας ότι ολοκληρώνονται και μέχρι τον Μάρτιο του 2018, θα έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των περιφερειακών σχεδίων κινδύνου για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, χτυπώντας το καμπανάκι κινδύνου σε όσες περιφέρειες δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά της, η Ρεββέκα Μπατμάνογλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε λόγο για παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στις υποδομές, στην υγεία και σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος και είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα που θα μετριάσουν τα εκλυόμενα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL