Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Στάχτη 235.000 στρέμματα στην Ελλάδα το 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάχτη 235.000 στρέμματα στην Ελλάδα το 2017

Περίπου 235.000 στρέμματα έγιναν στάχτη το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS), έκταση που κινείται κοντά στον μέσο όρο (275.000 στρ.) της τελευταίας δεκαετίας (2008-2017).

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε το WWF Ελλάς, χθες, προτελευταία ημέρα της αντιπυρικής περιόδου, αναδεικνύοντας βάσει των διαθέσιμων δεδομένων του ΕFFIS νέα "ποιοτικά" χαρακτηριστικά των δασικών πυρκαγιών που συνδέονται με την κλιματική αποσταθεροποίηση και έπληξαν ιδιαίτερα τον μεσογειακό Νότο και τα Βαλκάνια. Έτσι, φέτος, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη φαίνεται να τριπλασιάζεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα οι πυρκαγιές πλέον αρχίζουν πολύ νωρίτερα και διαρκούν αρκετά περισσότερο συγκριτικά με παλαιότερα.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί μεγάλες πυρκαγιές στην περιφέρεια της Μεσογείου, με την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κροατία να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, την ίδια ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προειδοποιούν ότι οι εθνικές πολιτικές και τα συστήματα δασοπροστασίας πρέπει να αλλάξουν το συντομότερο, εστιάζοντας στη λήψη μέτρων πρόληψης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του R. Barreira από το Μεσογειακό Γραφείο του WWF:

«Η Πορτογαλία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ζει παρόμοιες καταστροφές από πυρκαγιές, όπως έζησε και η Ελλάδα το 2007. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί επισήμως 13.346 περιστατικά, με αποτέλεσμα πάνω από 5,5 εκατ. στρ. δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα τα μεσογειακά δάση, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν κοινά μεταξύ τους προβλήματα, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω απουσίας διαχειριστικών μέτρων, αλλά και η κλιματική αλλαγή".

Ειδικά για τα Βαλκάνια, το WWF Ελλάς παρατηρεί ότι έζησαν μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε ουσιαστικά τους ανοιξιάτικους μήνες, με καμένες εκτάσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

Στα καθ’ ημάς, οι περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και της Ζακύνθου επλήγησαν περισσότερο, με την οργάνωση να υπογραμμίζει ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και όχι την καταστολή.

Παραδειγματική τιμωρία

Εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Ζακύνθου, όπου από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν περισσότερες από 80 φωτιές σε δασικές και αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι συνολικές καμένες εκτάσεις στο νησί να αγγίζουν τα 35.170 στρέμματα, κάνει το WWF.

Προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκδήλωσης έντονων φαινομένων διάβρωσης δεδομένου πως το νησί έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από πολλές και συνεχόμενες δασικές πυρκαγιές, με την πλειοψηφία των εκτάσεων που επλήγησαν φέτος να έχουν ξανακαεί πολύ πρόσφατα (20.000 στρ. το 2009). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα επίσημα πορίσματα των προανακριτικών διαδικασιών για τις διαδοχικές πυρκαγιές, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL