Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Στο παρά πέντε ο ορισμός διαιτητή από την Ελληνικός Χρυσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο παρά πέντε ο ορισμός διαιτητή από την Ελληνικός Χρυσός

Κάθε χρονικό περιθώριο εξάντλησε η Ελληνικός Χρυσός για τον ορισμό διαιτητή από την πλευρά της, παρ' ότι το Ελληνικό Δημόσιο, διά των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε επιδώσει στα γραφεία της στην Αθήνα την προσφυγή εναντίον της από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Κατά τους κανόνες της διαιτησίας, όπως προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας κ.ά.), η εταιρεία όφειλε να ορίσει διαιτητή εντός ενός μήνα από την παραλαβή της προσφυγής. Αυτό έγινε χθες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με τη γνωστοποίηση του ονόματος του Β. Λυκούδη, επιτίμου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ως διαιτητή.

Με την επίδοση της προσφυγής του, το Ελληνικό Δημόσιο είχε κοινοποιήσει στην εταιρεία και το πρόσωπο του διαιτητή από πλευράς του, τον Γ. Χρυσικό, επίσης επίτιμο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Τώρα, εντός 15 ημερών, τα δύο μέρη οφείλουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του επιδιαιτητή. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τον επιδιαιτητή και πρόεδρο του Διαιτητικού Δικαστηρίου ορίζει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Όπως είναι γνωστό, η προσφυγή στη διαδικασία της διαιτησίας προβλέπεται από τη σύμβαση μεταβίβασης (άρθρο 7) που υπεγράφη το 2003 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας και κυρώθηκε την επόμενη χρονιά με νόμο.

Το Ελληνικό Δημόσιο στην προσφυγή του διαπιστώνει ότι η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης αλλά και τους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν το 2011, καθώς δεν κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής καθαρών μετάλλων στη θέση Μαντέμ Λάκκου, ούτε απέδειξε, ως όφειλε, την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου πυρομεταλλουργείας (ακαριαία τήξη). Αντ’ αυτών, εξάγει τα συμπυκνώματα στο εξωτερικό.

Χθες, και πάλι ομάδα εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε από νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα γνωστά αιτήματα της εταιρείας, π.χ. να αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές, παρ' ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας. Το μεσημέρι συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL