Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

"Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, Ευρώπη και Ελλάδα" είναι ο τίτλος του βιβλίου, με συγγραφέα τον ομότιμο καθηγητή Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Λουδοβίκο Βασενχόβεν, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Οι θάλασσες -εξηγεί ο συγγραφέας- αποτελούσαν πάντοτε μεγάλη πρόκληση για τον άνθρωπο. "Αυτή τη φορά η πρόκληση δεν είναι η εξερεύνηση ή η εκμετάλλευσή τους, αλλά η διασφάλιση της χρήσης τους: τούτο τον σκοπό υπηρετεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή ο σχεδιασμός του χρόνου και του τόπου της άσκησης ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, που, όπως οφείλει, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και πολλών ακόμη χωρών".

Η έκδοση πραγματεύεται την έννοια και το περιεχόμενο του χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα του θαλάσσιου και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ακτών. Με αφορμή και την εκκίνηση της διαδικασίας κύρωσης του πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου καθίστανται επίκαιρες και χρήσιμες οι επισημάνσεις, συνοδεία λεπτομερούς αναφοράς του συγγραφέα, στις απόπειρες χωροταξικής ρύθμισης της παράκτιας ζώνης με τα Σχέδια Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Παράκτιο Χώρο του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα πρώτα ολοκληρώθηκαν το 2003. Το 2009 ακολούθησαν νέα σχέδια εν είδει εθνικών οδηγιών. Έμειναν στα χαρτιά αμφότερα, σχολιάζει ο Λ. Βασενχόβεν. Ειδικά για τα πρώτα, η μη θεσμοθέτησή τους αποτελεί μια πραγματικά χαμένη ευκαιρία, λέει ο συγγραφέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL