Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι χάρτες δεν προστατεύουν τον δασικό πλούτο της χώρας

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας

Την άποψη ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η κύρωσή τους στη συνέχεια δεν λύνει προβλήματα, ούτε προστατεύει τον δασικό πλούτο της χώρας, καθώς εξαιρούνται οι πλέον κρίσιμες περιοχές (δάση και δασικές εκτάσεις), κυρίως αυτές που έχουν κακοποιηθεί από την αυθαίρετη δόμηση, έχουν καταπατηθεί ή έχουν εκχερσωθεί παρανόμως, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Μ. Καραμανώφ.

Στην εισήγησή της, χθες, σε εσπερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα "Δασικοί χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας; Διαπιστώσεις - Προτάσεις" σημείωσε ότι η αποτύπωση των δασών γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο και με μεγάλα κενά, όταν θα έπρεπε να αποτυπωθούν στο σύνολό τους και σε επόμενο στάδιο να εξεταστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και οι δραστηριότητες εντός αυτών για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλο θέμα προς διερεύνηση αποτελεί η κυριότητα των δημόσιων δασών, καθώς ό,τι αποχαρακτηριστεί θα περιέλθει στο υπερταμείο.

Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι από εδώ κι εμπρός το ένα τρίτο της χώρας θα διαθέτει κυρωμένους δασικούς χάρτες και ότι ύστερα από σαράντα χρόνια επανέρχεται η νομιμότητα. Ανέφερε ότι μόνο το 50% των δήμων έχει ανταποκριθεί καταθέτοντας τα όρια των οικισμών ώστε να αποτυπωθούν στους δασικούς χάρτες.

Μένουν προς επίλυση, είπε, το θέμα των αγρών στους αεροφωτογραφίες του 1945, που μετέπειτα δασώθηκαν, όπως και αυτό των οικιστικών πυκνώσεων (συστάδες αυθαίρετων στα δάση), καθώς η προσφυγή στο ΣτΕ έχει ήδη συζητηθεί.

 

Λ.ΣΤ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο