Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Οι χάρτες δεν προστατεύουν τον δασικό πλούτο της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι χάρτες δεν προστατεύουν τον δασικό πλούτο της χώρας

Την άποψη ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η κύρωσή τους στη συνέχεια δεν λύνει προβλήματα, ούτε προστατεύει τον δασικό πλούτο της χώρας, καθώς εξαιρούνται οι πλέον κρίσιμες περιοχές (δάση και δασικές εκτάσεις), κυρίως αυτές που έχουν κακοποιηθεί από την αυθαίρετη δόμηση, έχουν καταπατηθεί ή έχουν εκχερσωθεί παρανόμως, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Μ. Καραμανώφ.

Στην εισήγησή της, χθες, σε εσπερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα "Δασικοί χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας; Διαπιστώσεις - Προτάσεις" σημείωσε ότι η αποτύπωση των δασών γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο και με μεγάλα κενά, όταν θα έπρεπε να αποτυπωθούν στο σύνολό τους και σε επόμενο στάδιο να εξεταστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και οι δραστηριότητες εντός αυτών για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλο θέμα προς διερεύνηση αποτελεί η κυριότητα των δημόσιων δασών, καθώς ό,τι αποχαρακτηριστεί θα περιέλθει στο υπερταμείο.

Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι από εδώ κι εμπρός το ένα τρίτο της χώρας θα διαθέτει κυρωμένους δασικούς χάρτες και ότι ύστερα από σαράντα χρόνια επανέρχεται η νομιμότητα. Ανέφερε ότι μόνο το 50% των δήμων έχει ανταποκριθεί καταθέτοντας τα όρια των οικισμών ώστε να αποτυπωθούν στους δασικούς χάρτες.

Μένουν προς επίλυση, είπε, το θέμα των αγρών στους αεροφωτογραφίες του 1945, που μετέπειτα δασώθηκαν, όπως και αυτό των οικιστικών πυκνώσεων (συστάδες αυθαίρετων στα δάση), καθώς η προσφυγή στο ΣτΕ έχει ήδη συζητηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL