Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
25 χρόνια "Δίκτυο Natura 2000" / Καλή η κατάστασή τους, αλλά μένουν πολλά να γίνουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

25 χρόνια "Δίκτυο Natura 2000" / Καλή η κατάστασή τους, αλλά μένουν πολλά να γίνουν

Πολύ δρόμο έχει να διανύσει η Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία του μοναδικού φυσικού της πλούτου. Όπως καταδεικνύει η τρίτη έκθεση για την κατάσταση διατήρησης τύπων οικοτόπων και ειδών κατά την Οδηγία 92/43, στην οποία βασίστηκε η συγκρότηση του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, η κατάσταση διατήρησης κρίνεται καλή σε ποσοστό 39,40%, ανεπαρκής στο 39,74%, κακή για το 10,25%, ενώ για το 10,51% δεν υπάρχουν δεδομένα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε από το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος η Κ. Στυλογιάννη σε επετειακή ημερίδα που οργάνωσε χθες η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με θέμα τα "25 χρόνια της Οδηγίας 92/43 του Δικτύου Νatura 2000 και του LIFE στην Ελλάδα: Αποτίμηση, αξιολόγηση και προοπτικές".

Τα στοιχεία, εξήγησε η ομιλήτρια, αντλήθηκαν από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις εφαρμογής που υποβλήθηκαν στην Ε.Ε. και από τα έργα εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος από το ΥΠΕΝ και τους φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Σε χειρότερη κατάσταση διατήρησης, πρόσθεσε, βρίσκονται οι θαλάσσιοι - παράκτιοι οικότοποι και θίνες. Τα αμφίβια - ερπετά, εξαιρουμένων των θαλάσσιων, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση εν αντιθέσει με τα ψάρια. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο καθηγητής Κ. Γεωργίου σημείωσε ότι, στο πλαίσιο του έργου παρακολούθησης οικοτόπων και ειδών τα συμπεράσματα από τις έρευνες πεδίου για τα φυτά όσον αφορά τη συνολική κατάσταση διατήρησης δείχνουν είκοσι δύο είδη σε ευνοϊκή κατάσταση, είκοσι έξι σε ανεπαρκή, επτά σε κακή και για εννέα η εικόνα είναι άγνωστη.

Προστασία... στα χαρτιά

Όπως είναι γνωστό, στο Δίκτυο Natura 2000 έχουν ενταχθεί 419 περιοχές, εκ των οποίων 241 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 202 Ζώνες Προστασίας της Ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ), με τις εκτάσεις τους πολλές φορές να επικαλύπτονται. Αντιστοιχούν στο 27% της έκτασης της χώρας. Η χωρική αρμοδιότητα των 28 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (υγρότοποι, εθνικοί δρυμοί κ.ά.) καλύπτει μόλις το 23% της έκτασης του Δικτύου. Αναμένεται να ενταχθούν περίπου άλλες 100 περιοχές, στην πλειονότητά τους θαλάσσιες. Μέχρι τώρα διαχειριστικά σχέδια από το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών διαθέτουν μόνο η Κορώνεια και ο υγρότοπος του Σχοινιά.

Βήμα ταχύ

Την πολυετή καθυστέρηση στον χαρακτηρισμό και τον καθορισμό επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων μαρτυρούν οι προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. και ενίοτε οι καταδίκες από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος.

Όπως είπε, "Προσπαθούμε και επιταχύνουμε -με ελάχιστους ανθρώπινους πόρους- την εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων". Προς τούτο, συμπλήρωσε, "το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσει η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις περιοχές του οικολογικού Δικτύου Νatura, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα πρόγραμμα περίπου 17 εκατ. ευρώ, που θα καταλήξουν σε Π.Δ. για όλες τις περιοχές της Ελλάδας".

Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ετοιμαστεί "το σχέδιο νόμου, το οποίο θα δημιουργήσει ένα μόνιμο εθνικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, που θα στηρίζεται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και θα καλύπτει πάνω από το 90% του οικολογικού αποθέματος της χώρας". Χαρακτήρισε δε το πρόγραμμα Life σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ανεξέλεγκτη χρήση

Κατά τη διερεύνηση αναφορών, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει διαπιστώσει σε περιοχές Natura ανεξέλεγκτη ανθρώπινη χρήση και καταστροφή του περιβάλλοντος, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και καθυστερήσεις στην έκδοση Π.Δ. και έχει ζητήσει με έγγραφα προς τις υπηρεσίες επίσπευσης εγκρίσεως και έκδοσης του κανονιστικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ε. Μαυρομάτη, ειδική επιστήμονας.

Απρόσμενη αναθεώρηση

Στην απρόσμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2014 να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις δύο εμβληματικές Οδηγίες (προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων) για την προστασία της φύσης αναφέρθηκε από το WWF Eλλάς η Ι. Χριστοπούλου. Περιέγραψε την πρωτοφανή κινητοποίηση των πολιτών (520.325 ο αριθμός τους) που αντέδρασαν στην αναθεώρηση απαιτώντας μέσω συμμετοχής τους στη σχετική διαβούλευση, καλύτερη εφαρμογή και 200 οργανώσεων. Επίσης, το 86% των ευρωβουλευτών απέρριψε την αναθεώρηση.

Αν και στο τέλος του 2016 ανακοινώθηκε επισήμως ότι οι Οδηγίες παραμένουν ως έχουν και θα ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για την καλύτερη εφαρμογή τους, παραμένει ακόμη ο κίνδυνος, κατέληξε. Πρόεδροι φορέων στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι εργαζόμενοι σε αυτούς που σχετίζονται με την ανεπαρκή χρηματοδότηση, αλλά και την απουσία πολιτικής στήριξης στο δύσκολο έργο τους, με αποτέλεσμα να απειλείται... να εξαφανιστεί και το προστατευτέο αντικείμενο. Παρών και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ι. Σαγιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού, πέρα από τον καθορισμό χρήσεων γης, μιλώντας για πολυεπίπεδο χωροκοινωνικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ενιαίος σχεδιασμός

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη στην ομιλία της μεταξύ άλλων επισήμανε ότι "διαχρονική πρόκληση παραμένει η ενσωμάτωση των αναγκών διατήρησης της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές. Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, να υπάρξουν δέσμευση στην υλοποίηση της στρατηγικής, υιοθέτηση συγκεκριμένου προγράμματος εφαρμογής και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς του". Συμπλήρωσε ότι είναι δυνατή η διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας, με ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική και την πράξη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε’ Τμήματος Αθ. Ράντος και ο ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Γ. Πολίτης χαρακτήρισε σπουδαίο τον ρόλο του ΣτΕ ως προς την ερμηνεία και την αποσαφήνιση των εννοιών και την εφαρμογή της Οδηγίας για τους οικοτόπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL