Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το αποτύπωμα της κρίσης στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αποτύπωμα της κρίσης στην Αττική

Το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που φιλοδοξεί να εξετάσει το αποτύπωμα της πολυετούς κρίσης στον χώρο, τις κοινωνικές υποδομές και τις λειτουργίες της Αττικής, αλλά και στους ανθρώπους που βιώνουν με άνισο τρόπο τις επιπτώσεις των μέτρων, προγραμματίζεται στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ο τίτλος του είναι "Μητροπολιτική περιοχή της Αττικής: Όψεις της κρίσης στην πόλη και την κατοικία και οι αρχιτέκτονες. Μεταλλαγές στις διαδικασίες χωρικής παραγωγής και σχεδιασμού".

Το οργανώνει το τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και το ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρός του Αντ. Μαούνης, η γενική γραμματέας Ε. Βαφειάδου, η ταμίας Όλ. Μπαλαούρα και η Α. Μελανίτου.

Όπως εξήγησαν, πέρα από την περιγραφή, την κατανόηση και την ερμηνεία των νέων φαινομένων, οι αρχιτέκτονες καλούνται να διατυπώσουν, είτε να αξιολογήσουν, προτάσεις για δημιουργικές παρεμβάσεις στον χώρο ώστε να αντιμετωπιστούν εκείνες οι τάσεις που καθιστούν την πόλη προβληματική και άξενη για την πλειονότητα των κατοίκων της.

Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν στο συνέδριο ανακοίνωση σχετική με τη θεματική του οφείλουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως το τέλος του μήνα στη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ τμήματος Αττικής υποβάλλοντας τον τίτλο του θέματος που θα προσεγγίσουν. Έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιστημονική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα διαμορφώσει τις ενότητες του συνεδρίου, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους αρχιτέκτονες, καθηγητές των αρχιτεκτονικών σχολών και ομότιμους καθηγητές Αρχιτεκτονικής.

Αν και το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί τον Ιούνιο, οι ομιλητές παρουσίασαν ενδεικτικά ενότητες που θα συζητηθούν. Ανάμεσά τους:

* Θέματα γης και ακινήτων (δημόσια γη, κενό απόθεμα, ένταξη πακέτων γης στην αγορά, χρήσεις γης κ.ά.).

* "Ιδιωτικοποίηση" πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω παρεμβάσεων ιδρυμάτων, "μεγάλων" επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεων υποδομών.

* Οι άνισες επιπτώσεις της λιτότητας στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής (κοινωνικές, επαγγελματικές, έμφυλες, ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες - μετανάστες - πρόσφυγες).

* Πρακτικές διεκδίκησης, αλληλεγγύης και επιβίωσης στις γειτονιές της πόλης.

Για εξαιρετική πρωτοβουλία με πολλαπλό ενδιαφέρον για τη διαχείριση του χώρου σε μια κρίσιμη εποχή, αλλά και για ευκαιρία να αρθρωθεί έγκυρος επιστημονικός λόγος υπέρ του συμφέροντος της κοινωνίας μίλησε η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ Τ. Κατερίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL