Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
WWF: Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WWF: Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές;

Τριπλή απειλή εντοπίζει το WWF Ελλάς με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, που συνδέεται με τα προβλήματα και τη στρεβλή φιλοσοφία του μηχανισμού δασοπροστασίας, την κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών, και την οικονομική κρίση. Η οργάνωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει απoτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές και παραθέτει σειρά στοιχείων τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη λειτουργία του εγχώριου μηχανισμού δασοπυροπροστασίας.

Βάσει αυτών: Η ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απειλούνται με μία αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως και 50% μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτά προκύπτουν από διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Science), στην οποία επισημαίνεται ότι η δριμύτητα των πυρκαγιών μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

* Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον μηχανισμό δασοπροστασίας, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 50% των αναγκών καλύπτονται για έργα αντιπυρικής προστασίας που υλοποιούν οι δασικές υπηρεσίες. Επιπλέον το υπουργείο Εσωτερικών -για ακόμη μια χρονιά- έφτασε στο παρά πέντε για να εκδώσει την απόφαση για τη διανομή 16,9 εκατ. ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας.

* Το ήδη αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) θα στερηθεί φέτος 700 περίπου πυροσβέστες λόγω μεταθέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια και τους σταθμούς των νέων εθνικών οδών. Εδώ το WWF Ελλάς αναρωτιέται "πώς θα μπορέσει το Π.Σ. να αντεπεξέλθει στο εξαιρετικά δύσκολο έργο του με μειωμένες δυνάμεις, την ώρα μάλιστα που οι πυροσβέστες καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν μόνοι τους τον προσωπικό τους εξοπλισμό ασφαλείας και ο εναέριος στόλος είναι λαβωμένος και γερασμένος".

Η οργάνωση δημοσιοποιεί προβλέψεις που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIM-RUN του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για αύξηση των ημερών καύσωνα και άρα των ξηρών ημερών που ευνοούν την εκδήλωση των πυραγιών. Έτσι οι κατά μέσον όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100. Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Στα αρνητικά το WWF Ελλάς εντάσσει τη μη επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών καθώς το θεσμικό πλαίσιο του 2014 δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως. Υπενθυμίζει ότι το περσινό καλοκαίρι κάηκαν 365.000 στρέμματα και καταθέτει προτάσεις βελτίωσης του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη αντί της καταστολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL