Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Μειώνεται το πρόστιμο για καταπάτηση δασικής έκτασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειώνεται το πρόστιμο για καταπάτηση δασικής έκτασης

Μείωση του χρηματικού αντιτίμου, του ανταλλάγματος χρήσης των δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και καλλιεργούνται έως το 2007, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση σε εφαρμογή του πρόσφατου Νόμου 4467/2017, ενώ δεύτερη ΚΥΑ απαλλάσσει τους ΟΤΑ από το τέλος υποβολής αντίρρησης επί του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη.

Ειδικότερα η πρώτη ΚΥΑ τροποποιεί προγενέστερη καθορίζοντας και μειώνοντας το αντάλλαγμα χρήσης για τις δασικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση παρανόμως και καλλιεργούνται ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου έχει γίνει η επέμβαση:

* Σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους (αξία δάσους).

* Σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους.

* Σε δημόσιες εκτάσεις (χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις) το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους. Η αξία του δάσους προκύπτει από αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψη υλικούς (παραγωγή ξυλείας) και άυλους παράγοντες (π.χ. συμβολή των δασικών οικοσυστημάτων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ η μείωση του αντιτίμου για το αντάλλαγμα χρήσης σε σχέση με το παρελθόν μειώνει το κόστος εξαγοράς από 58% έως 62%, ενώ το κόστος της δαπάνης αναδάσωσης που καταβάλλεται για τις καταπατημένες δασικές εκτάσεις από το 1975 έως το 2007 μειώνεται κατά μέσον όρο 90%. Για τις δασικές εκτάσεις που παρανόμως άλλαξαν χρήση προ του 1975 δεν προβλέπεται «δαπάνη αναδάσωσης», αλλά μπορούν να εξαγοραστούν ή να καταβληθεί το αντάλλαγμα χρήσης σε 100 δόσεις με ελάχιστο αντίτιμο τα 30 ευρώ.

Αντιρρήσεις ατελώς

Εξάλλου δωρεάν θα είναι η υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών για:

* Τους ΟΤΑ Α’ (δημοτικές) και Β' βαθμού (σε περίπτωση που υποβάλουν αντίρρηση κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών).

* Περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφισης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του αναδασμού.

* Περιοχές που χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του αναδασμού.

Με αφορμή την έκδοση των δύο ΚΥΑ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι "μέχρι τη 12η Ιουνίου υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων, χωρίς την υποβολή άσκοπων αντιρρήσεων και με ιδιαίτερα μειωμένο τίμημα, έως και 83%, σε 100 δόσεις για τους καλλιεργητές και τους ιδιοκτήτες, για τις περιοχές όπου υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες. Παράλληλα οι ρυθμίσεις αυτές είναι διαθέσιμες για όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας και μπορούν από τώρα να αξιοποιηθούν και στις περιοχές όπου οι χάρτες θα αναρτηθούν την ερχόμενη περίοδο".

Παράταση ενός μήνα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Παρατείνεται κατά ένα μήνα η προθεσμία υπαγωγής στον Νόμο 4178/2013 για την τακτοποίηση παρανομιών και αυθαιρεσιών στα κτήρια, καθώς η προηγούμενη τρίμηνη παράταση λήγει στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο ΚΥΑ υπογράφηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο για να λάβει αριθμό ΦΕΚ.

Το υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που περιέχει και ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ύστερα από αυτό για τα μέτρα και τα αντίμετρα της πρόσφατης συμφωνίας, "ώστε να βρει τον αρμόζοντα χώρο και χρόνο στον δημόσιο διάλογο. Επιπλέον, μετά την υιοθέτηση του νόμου, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν τεχνικές παρεμβάσεις, απαραίτητες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να προσαρμοστεί στις νέες θεσμικές προβλέψεις".

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δόθηκε για διαβούλευση την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 και κατατέθηκαν συνολικά 2.273 σχόλια. Μετά το πέρας της διαβούλευσης ακολούθησε εξαντλητικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους, κυρίως επιστημονικούς φορείς, καθώς, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και νέες δομές, όπως το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος για τον εντοπισμό, την καταγραφή και τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών στις χρήσεις γης, επιβολής κυρώσεων κ.ο.κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL