Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Ευρωκαταδίκη για την προβληματική λειτουργία ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι Κέρκυρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωκαταδίκη για την προβληματική λειτουργία ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι Κέρκυρας

Άλλη μια πρωτόδικη καταδίκη εισέπραξε χθες η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Τεμπλονίου στην Κέρκυρα, που μεταφράζεται σε δεκαέξι παραβάσεις, οι οποίες εντοπίστηκαν το διάστημα 2009-2012.

Η καταληκτική προθεσμία συμμόρφωσης που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω αιτιολογημένης γνώμης ήταν ο Μάρτιος του 2012. Οι δυσλειτουργίες που συνιστούν παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, οι οποίες βεβαιώθηκαν και από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, μεταξύ άλλων συνδέονται με:

- Μη εγκατάσταση του δικτύου αντλήσεως, συλλογής και καύσεως του βιοαερίου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

- Παρουσία μη επεξεργασμένων στραγγισμάτων σε παρακείμενο του ΧΥΤΑ ρέμα, προερχόμενων από τσιμεντένια τάφρο του ΧΥΤΑ και υπογείως, από άγνωστη κατεύθυνση.

- Έλλειψη περιμετρικής επενδεδυμένης τάφρου για την προστασία του κυττάρου του ΧΥΤΑ από τις απορροές ομβρίων υδάτων.

- Παρουσία ογκωδών και αδρανών αντικειμένων που δεν παραδίδονται για ταφή στον ΧΥΤΑ, αλλά εναποτίθενται σε παρακείμενο χώρο, ο οποίος δεν διέθετε άδεια.

- Υπέρβαση του ανώτατου ύψους του αναγλύφου του ΧΥΤΑ κατά περίπου δύο μέτρα σε σχέση με το προβλεπόμενο από τους περιβαλλοντικούς όρους.

Για τον λόγο αυτόν επιβλήθηκε στον φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος πρόστιμο ύψους 290.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δικαστηρίου, αποδεικνύεται πως "έως την άσκηση της υπό κρίση προσφυγής" (το δικόγραφο από την Ε.Ε. κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 12 Απριλίου 2016), η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε μπορέσει να καταστήσει τη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ σύμφωνη με τις προδιαγραφές του δικαίου της Ένωσης.

Μάλιστα από την επιστολή των ελληνικών αρχών της 23ης Σεπτεμβρίου 2014 προκύπτει πως μεταξύ άλλων εξακολουθούσαν να υλοποιούνται διάφορα μέτρα βελτιώσεως του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αλλά σε νέα αυτοψία, που διενεργήθηκε στις 8 Αυγούστου 2014, διαπιστώθηκε η εξακολούθηση διαφόρων παραβάσεων και η προσθήκη νέων.

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη με νεότερη επιστολή της 10ης Μαΐου 2016 πως πιστοποιείται ότι ορισμένες παραβάσεις, όπως η πλύση τροχών ή η κλίση των πρανών, έχουν διευθετηθεί, όμως δεν προκύπτει πως ο ΧΥΤΑ "λειτουργεί πλέον συμφώνως προς τις προδιαγραφές του Δικαίου της Ένωσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL