Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ / Καταστροφή του Πάρκου Γουδή η χωροθέτηση γηπέδου του Παναθηναϊκού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας ΕΜΠ / Καταστροφή του Πάρκου Γουδή η χωροθέτηση γηπέδου του Παναθηναϊκού

Άστοχη χαρακτηρίζει ο τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ την απόφαση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων για χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στους χώρους του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και ζητάει την αναθεώρησή της.

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη και ανησυχία επισημαίνοντας ότι "η χωροθέτηση ενός σταδίου, οποιουδήποτε σταδίου δεκάδων χιλιάδων θεατών, είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή. Ένα τέτοιο στάδιο βαραίνει την πόλη, φορτώνει υπέρμετρα τα κυκλοφοριακά συστήματα, προκαλεί βαριά όχληση κατά τις ώρες της λειτουργίας του, χρειάζεται εκατοντάδες στρέμματα γης, γυμνής, με σκληρές επιφάνειες, χωρίς πράσινο. Χρειάζεται χιλιάδες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και, σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, μεγάλες εκτάσεις συνοδών εμπορικών χρήσεων".

Προειδοποιεί ότι η χωροθέτηση ενός τέτοιου σταδίου εντός του πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή -είτε στον χώρο του φυτώριου του Δήμου Αθηναίων είτε σε όποιον άλλον γειτονικό χώρο "είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα από την αντίστοιχη ζώνη του πάρκου, όχι μόνο στο αποτύπωμα του σταδίου, αλλά και σε μια ευρύτερη περιφέρεια η οποία επηρεάζεται από αυτό. Αυτή η περιφέρεια σήμερα περιλαμβάνει νοσοκομεία, συνοικίες χαμηλής δόμησης αμιγούς κατοικίας, υψηλό πράσινο και την κοίτη του Ιλισσού".

Ο τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας υπενθυμίζει ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή σχεδιάστηκε το 1997-1998, κατοχυρώθηκε ως τέτοιο θεσμικά αλλά και στη συνείδηση των Αθηναίων, περιελήφθη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής το 2014, όπως και στη ζώνη προστασίας Υμηττού. Άρα η κατασκευή του εκεί προϋποθέτει την ανατροπή του εν λόγω θεσμικού πλαισίου, προσθέτει.

Ως το πλέον ανησυχητικό γεγονός θεωρεί "την ανατροπή δηλαδή νόμων που μεριμνούν για το περιβάλλον της Αθήνας, στο όνομα μίας ‘αναγκαίας’ επένδυσης ή κάποιου ‘υπέρτερου’ αναγκαίου καλού". Επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στο "κόστος" της προηγούμενης καταπάτησης του θεσμικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβη, πάλι στο Γουδή, αφορούσε την κατασκευή τού κατά πολύ μικρότερου γηπέδου Μπάντμιντον στο όνομα της ανάγκης της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Η κατασκευή αυτή σήμερα είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το ΣτΕ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL