Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ενημέρωση για την ένταξη στο πρόγραμμα Life για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενημέρωση για την ένταξη στο πρόγραμμα Life για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή

Από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε οκτώ πόλεις της επικράτειας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) να συγγράψουν τις προτάσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα Life Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή.

Αυτό ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η πενταμελής ομάδα υποστήριξης για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε έργα Life, που εδρεύει στο Πράσινο Ταμείο και η οποία, στο πλαίσιο του εν λόγω χρηματοδοτικού μέσου της Ε.Ε., υλοποιεί το σχετικό έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2019, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 953.600 ευρώ είναι η κοινοτική συμβολή με συντονιστή δικαιούχο το Πράσινο Ταμείο και συνδικαιούχο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε, κατά την τρέχουσα περίοδο 2014-2020 ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το σύνολο των κρατών που συμμετέχουν στο Life έχει ανέλθει στα 3,46 δισ. ευρώ, έναντι 3,1 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου (1992-2014) για 4.176 έργα. Το τρέχον πρόγραμμα "Περιβάλλον", προϋπολογισμού 2,59 δισ. ευρώ, καλύπτει τους εξής τρεις τομείς προτεραιότητας:

* Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων.

* Φύση και Βιοποικιλότητα (έργα βέλτιστων πρακτικών, έργα επίδειξης, πιλοτικά έργα).

* Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση.

Το άλλο κομμάτι του Life "Δράση για το κλίμα", με προϋπολογισμό 0,86 δισ. ευρώ, διαρθρώνεται επίσης σε τρία κεφάλαια: Μετριασμός της Κλιματικής Αλλαγής, Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και την Κλιματική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση.

Οι καλές πρακτικές, από πιλοτικά έργα της προηγούμενης περιόδου για τη χώρα μας, πρέπει να "απορροφηθούν πολιτικά" ώστε να έχουν συνέχεια, επισημάνθηκε από τους ομιλητές.

Ως τέτοια αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα του Δήμου Ελευσίνας "πληρώνω όσο πετάω" για τα αστικά απόβλητα, η κομποστοποίηση με τους καφέ κάδους στους Δήμους Αθηναίων και Κηφισιάς και στον Νομό Χανίων έργο για την προστασία της βιοποικιλότητας (μικροαποθέματα φυτών).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Θ. Γκοτσόπουλος στον χαιρετισμό υπογράμμισε ότι τα προγράμματα Life μπορούν να συνδράμουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να καλυφθεί η μεγάλη υστέρηση της χώρας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και λυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL