Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης όλων των εμπλεκομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης όλων των εμπλεκομένων

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και του συνόλου των φορέων της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ενιαίο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία αποχετευτικών δικτύων συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων για τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, έχει δρομολογηθεί.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες ύστερα από συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.

Βάσει της σχετικής Οδηγίας 91/271 οι παραπάνω οικισμοί όφειλαν να διαθέτουν δίκτυα από το 2005, ενώ, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμων μη συμμόρφωσης και για τον λόγο αυτόν απαιτείται η βελτίωση του προγραμματισμού ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση προτείνεται η υπογραφή Επιτελικής Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΕΝ - υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας - Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) - ΚΕΔΕ - Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), με την οποία κατοχυρώνεται η συνεργασία τους και συγκροτείται το Σύστημα Διακυβέρνησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα έχει στο πολιτικό επίπεδο ένα ενιαίο διυπουργικό κέντρο συντονισμού και στο επιχειρησιακό μια αποτελεσματική τεχνική υποστήριξη (τεχνική γραμματεία).

Προστίθεται δε ότι "η ΕΝΠΕ, με την υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και της Τεχνικής Γραμματείας, θα ενημερώνει, θα συντονίζει και θα υποστηρίζει συστηματικά με κάθε πρόσφορο μέσο τις περιφερειακές αρχές, καθώς και τις διαχειριστικές αρχές των ΠΕΠ στην εφαρμογή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Σχεδίων. Από τη μεριά τους, επίσης, η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ, με την υποστήριξη της Κοινής Επιτροπής και της Τεχνικής Γραμματείας, θα υποστηρίξουν τους δήμους και τις ΔΕΥΑ στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητάς τους για να υλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ)".

Αναφέρεται ακόμη ότι η Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει το συνολικό εγχείρημα με τεχνική βοήθεια και να συμβάλει, με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στην επιτυχία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL