Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: / Χαρά Καφαντάρη: "Να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: / Χαρά Καφαντάρη: "Να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό"

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη τόνισε ξανά την ανάγκη “να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό”. Πρόκειται για μια σταθερή θέση της κυβέρνησης, καθώς πριν από λίγους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριελάμβανε στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο Σύνταγμα την ανάγκη να υπάρξει συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση ότι “τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρική ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο”.

Η Χ. Καφαντάρη επισήμανε για την ημέρα ότι “δεν είναι μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο”, αλλά αντίθετα δίνει “μια δυνατότητα δράσης και αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η οποία προϋποθέτει την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας, ξεπουλήματος και καταστροφής στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Στάθηκε επίσης στο χρόνιο “αγκάθι” που είναι η ποσότητα που απορροφά ο κλάδος της γεωργίας από τα αποθέματα νερού, με ποσοστό που φτάνει το 86%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%. “Σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ, η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία” ανέφερε η Χ. Καφαντάρη. Για το θέμα, στη δική της ανακοίνωση η Ένωση Ελλήνων Χημικών προτείνει μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα, με 500 χιλιοστά περίπου βρόχινο νερό τον χρόνο, είναι μία από τις πιο πλούσιες σε νερό χώρες της Μεσογείου και συγκρίνεται με αυτές της Βόρειας Ευρώπης. Έχοντας όμως το εγγενές μειονέκτημα της έλλειψης καλοκαιρινών βροχών. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η κατασκευή μικρών και μεγάλων ταμιευτήρων νερού, που να τροφοδοτούνται με βρόχινο νερό κατά τη χειμερινή περίοδο και να καλύπτουν τις ανάγκες για πόσιμο νερό κατά τη θερινή περίοδο".

Πρόσθεσε ακόμη ότι ναι μεν “ο επιφανειακός και υπόγειος υδάτινος πλούτος της χώρας μας πρέπει να παραμείνει άμεσα προσβάσιμος σε όλους, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό”, την ίδια ώρα όμως “πρέπει και να προστατευτεί θεσμικά και με τη δημιουργία ζωνών προστασίας”. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ήδη αναθεωρούνται τα πρώτα Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθούν, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έπειτα από εκπόνηση στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαβούλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL