Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σπάνιος χρυσαετός νεκρός στο Πάρκο Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπάνιος χρυσαετός νεκρός στο Πάρκο Πρεσπών

Νεκρός βρέθηκε προ ολίγων ημερών χρυσαετός, εμβληματικό αρπακτικό στη χώρα μας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα, καθώς έχουν καταγραφεί μόνον ένα με δύο ζευγάρια στην περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ορνιθολογικής Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον χειριστή του πραγματοποίησαν επιτόπιες έρευνες.

Όπως προκύπτει από τις ενδείξεις, επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο Χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα. Το εν λόγω περιστατικό, λένε οι οργανώσεις, ανέδειξε μια διαφορετική πτυχή της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων: η άγνοια και η αδιαφορία που οδηγούν στην ασυλλόγιστη απόθεση κουφαριών νεκρών ζώων από φόλες στην ύπαιθρο μπορεί να έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για την άγρια ζωή, όπως και η εσκεμμένη χρήση δηλητηρίων που γίνεται για την εξόντωση άγριων ζώων και σκύλων εργασίας. Επιπλέον η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Ορνιθολογική καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την επικίνδυνη πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων καλώντας τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, δασαρχείο, αστυνομία), οι οποίες θα φροντίζουν για την ασφαλή ταφή του ζώου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL